Středočeské Milovice si připomněly 40. výročí okupace Československa

Milovice - Sovětští důstojníci řídili 21 let svá vojska v zemi ze středočeských Milovic, které si připomněly 40. výročí okupace. Vzpomínka měla být veselá, a tak se nezletilec stal starostou a město se přejmenovalo na Mírovice - na jeden den.

Jako symbol vyrovnání se s rokem 1968 se starostou stává žák základní školy, čtrnáctiletý Filip Kopecký. Poté jdou starý i nový starosta město přejmenovat, což jim z počátku moc nejde. S náročnou operací tak později pomáhá i ministryně Džamila Stehlíková.

Mezitím startuje na - pro dnešek - mírovickém náměstí vzpomínkový program na dobu, kdy se ve městě vystřídalo až 300 tisíc okupantů. Projevy pamětníků střídají koncerty a podepisování petice za to, aby se datum odchodu sovětských vojsk stalo pro Česko významným dnem. Čítá už zhruba 4 tisíce podpisů a do 14 dnů by ji dětští zastupitelé měli předat poslancům a senátorům v parlamentu. Město jde příkladem, právě náměstí už nese název 30. června.

A právě po 17 letech od odchodu posledního sovětského vojáka z Milovic se příslušníci nejrůznějších armád z období 20. století do Milovic vracejí, dnes ale pouze v roli statistů v rámci doprovodného programu vzpomínkové akce. Do Milovic, které po sovětských vojskách zůstaly téměř bez obyvatel, se už zase vrací život. V roce 1991 měly jen málo přes tisíc obyvatel, do roku 2008 se už ale rozrostly na více než osm tisíc lidí.

Oba starostové si převzali podstavec s torzem rakety - monument symbolicky připomínající odchod sovětských vojsk. Každý host dnešní akce dostal bílou růži, která má podle organizátorů vyjadřovat čistotu svědomí. Večer budou oslavy pokračovat koncerty umělců, kteří mají s výročím jistou souvislost.