Z Křtinské fary zmizely vzácné knihy ze 17. století

Křtiny - Z fary chrámu ve Křtinách na Blansku zmizely unikátní vzácné knihy ze 17. století. Neznámý zloděj je z místa odnesl na konci minulého týdne. Škodu odhadují kriminalisté na půl milionu korun. Krádeží vzácných předmětů z kulturních objektů v Česku každoročně přibývá.

Celkem 30 ukradených knih, vázaných v bílé kůži, leželo na faře přes 200 let. Z celé série zbyly jen dvě knihy, které byly lépe schované. Ty odveze farář Jan Peňáz v nejbližších dnech do diecézní knihovny v Brně, kde budou lépe chráněny.

Detaily o krádeži policie zveřejnit zatím nechce, potvrdila jen, že zloděj vypáčil vstupní dveře. Zřejmě k faře přijel autem, protože ukradené knihy vážily přes 70 kilogramů. „Předpokládáme, že pachatel se bude snažit tyto knihy zpeněžit, proto se obracíme na majitele starožitnictví, antikvariátů,“ uvedla Iva Šebková, mluvčí Policie ČR Blansko.

Po původu nepátráme, přiznal brněnský antikvariát

V brněnském antikvariátu přiznali, že o tom, odkud věci pocházejí, nepátrají. S historickými knihami se setkávají relativně zřídka. Větší roli při prodeji těchto věcí prý hraje internet. „Původ nesledujeme, ale prodávající se musí prokázat občanským průkazem,“ uvedla Blanka Sobotková, prodejkyně. Podobných krádeží z kulturních objektů rok od roku přibývá a zároveň roste i celková škoda. Jen loni ukradli zloději vzácné předměty za víc než 5,5 milionu korun.

Z Křtinské fary někdo ukradl vzácné knihy (zdroj: ČT24)
Počet krádeží v kulturních objektech stoupá
Zdroj: ČT24