Opencard budou platit o další dva roky déle

Praha – Držitelé karet Opencard, které mají letos přestat platit, je budou používat i v příštím roce. Pražští radní schválili opětovné prodloužení platností karet. Platnost některých karet bude možné prodloužit již podruhé – sloužit by tak měly až šest let. Město prodloužilo platnost červených karet již předloni, aby předešlo hromadné výměně karet, kvůli které by muselo nechat vyrobit stovky tisíc nových. Prodloužit platnost Opencard o dva roky bude stejně jako před dvěma lety možné u validátorů.

Opencard letos podle pražského vedení propadne 281 tisícům lidí, část z nich si již v roce 2012 prodlužovala její platnost o dva roky. I letos se chce magistrát vyhnout hromadnému náporu více než čtvrt milionu zájemců o novou kartičku, a proto se rada rozhodla platnost ještě jednou prodloužit. „Na základě pozitivních zkušeností z předchozího prodlužování platnosti karet Opencard chceme tuto možnost opět využít. Důvodem je snaha co nejvíce zjednodušit proces pro klienty a zároveň ušetřit finanční prostředky,“ uvedl radní Jan Vašíček (TOP 09). Zdůraznil, že tomu, kdo dá přednost výměně staré karty za novou, nebude město v žádném případě bránit. Zatímco však prodloužení platnosti staré karty je zdarma, za vydání nové zaplatí žadatel sto korun.

Ačkoli radní Vašíček ubezpečil, že karty vyrobené na dva roky budou i více než po čtyřech letech nadále funkční, nejmenovaný zdroj agentury ČTK upozornil, že by tomu tak být nemuselo. Čtyři roky jsou standardní doba životnosti čipových karet. Potom mohou selhat, mohlo by se proto stát, že revizor nenačte platnost kupónu a s cestujícím bude jednat jako s černým pasažérem. „Magistrát riskuje, protože zodpovědnost za nefunkční karty pak půjde za ním,“ podotkl.

Vedení města si od prodloužení platnosti karty, která funguje jako nosič časových jízdenek na MHD, elektronická peněženka pro placení parkovného nebo slevový průkaz v některých institucích, také slibuje, že se ze systému odstraní nepoužívané karty. Takové si podle radního Vašíčka lidé v minulosti sice vyzvedli, ale nikdy nezačali fakticky používat. Město přitom za takové karty musí platit licence.