Nešťastný železniční nový rok: Po sérii nehod přišly poruchy

Praha – Do prvního pracovního dne roku 2014 nevstoupila železnice v okolí Prahy šťastně. Hned dva frekventované příměstské tahy postihly výpadky, kvůli kterým nabírají vlaky zpoždění. Zatímco na trati z Prahy do Berouna se kvůli technické závadě dopoledne jezdilo po jedné koleji, z pražského Masarykova nádraží do Vysočan se nejezdilo vůbec a vlaky musely zajíždět do Libně. Na trati podle Českých drah někdo ukradl kabely zabezpečovacího zařízení. Již na Nový rok přitom měly vlaky potíže – před rozjeté soupravy vstoupilo za jediný den pět lidí, čtyři z nich zemřeli.

Mezi Řevnicemi a Karlštejnem na trati Praha–Beroun se od rána jezdilo pouze po jedné koleji, vlaky musely čekat, nabíraly tak pěti až desetiminutová zpoždění. Železničářům se podařilo trať opravit před polednem – zhruba po třech hodinách. Ještě déle se protáhla výluka mezi Masarykovým a vysočanským nádražím. Přímou kolej vyřadila krádež kabelů zabezpečovacího zařízení, a tak vlaky musely jezdit přes Libeň. Po trati z Masarykova nádraží do Vysočan jezdí osobní vlaky linek Praha–Nymburk–Kolín a městské linky do Čakovic.

Do roku 2014 tak železnice nevstupuje šťastně. Technické potíže přišly po dnu poznamenaném pěti střety vlaků z chodci, čtyři lidé při nehodách zahynuli. První novoroční nehoda se stala již ráno – rovněž v Řevnicích, kde na železničním přejezdu zemřela pod osobním vlakem žena. V podvečer se staly další podobné nehody u České Lípy, Krnova, u Šebetova na Blanensku a v Teplicích. Pouze u Krnova neopatrný chodec srážku přežil, podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala ale utrpěl těžké zranění.