Jak si hráli kluci aneb od cínových vojáčků až po tanky

Praha - Vojenský historický ústav v Praze připravil vánoční výstavu historických hraček. Tradiční české dřevěné hračky ale nahradili cínoví vojáčci, tanky a letadla. Muzeum představuje hračky a hry především z období mezi lety 1900 až 1948.

Cínoví vojáčci z druhé poloviny 19. století jsou nejzajímavějším a nejcennějším exponátem. Historie cínových miniatur je ale mnohem hlubší. Ty nejstarší pocházejí zhruba ze čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Jako hračky se ale začaly objevovat až v novověku. V průběhu devatenáctého století začalo být vytlačováno cínové nádobí a výrobci cínových předmětů hledali nová odbytiště. „Původně nebyly specializovány k vojenskému prostředí, k tomu došlo až v průběhu století devatenáctého,“ dodal historik Jan Biederman.

Popularita vojenských hraček rostla s blížící se válkou

Vojenské hračky se vyráběly především v období, kdy se blížila válka. Například jeden exponát představuje stolní hru z carského Ruska. „Byla vyráběna kolem roku 1900 až 1912, jedná se o námořní bitvu a bitvu ve vzduchu (…) Tato hra byla nalezena v Praze a pravděpodobně pochází od utečenců, kteří utíkali před Velkou říjnovou revolucí v roce 1918,“ přiblížil její minulost Michal Widenský z Muzea technických hraček.

Návštěvníci na výstavě najdou i stále funkční zmenšeniny tanků či vojáčky z gumy z roku 1934 představující realistickou scénu vojenského cvičení z Milovic z roku 1936. Podobné hračky ale byly velice drahé a ve své době si je mohlo dovolit jen velmi málo lidí.

Výstava vojenských hraček tématem Studia 6 (zdroj: ČT24)