Skauti přivezli do Česka Betlémské světlo

Brno – Dnes večer dorazilo do Brna vánoční Betlémské světlo. Vlakem z Vídně ho už tradičně dopravili čeští skauti. Hned následující víkend ho rozvezou po celé republice. Lidé si pak plamínek můžou odnést z vánočních trhů, knihoven a kostelů.

Tradičně o třetím adventním víkendu přivezli skauti vlakem z Vídně Betlémské světlo. Do Brna dorazilo v 18:37 vlakem EC 74 Franz Schubert. Po zítřejší bohoslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla si mohou symbol moderních Vánoc odnést do svých domovů i ostatní. Od následující soboty pak budou plamínek pokoje a míru rozvážet vlaky Českých drah po celé republice. Vlaky s betlémským světlem najdete ZDE.

Vyzvednout plamínek si může každý, skauti totiž světlo umisťují i do různých institucí, jako jsou knihovny, vánoční trhy, náměstí i kostely.

Vídenští skauti předávají plamínek delegacím z celé Evropy

Betlémské světlo je plamínek z Betléma, který putuje napříč Evropou. Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí světa. Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. K nám se Světlo přátelství, jak byl betlémský plamen také nazván, dostalo po pádu čtyřicetileté komunistické vlády a v rukou skautů poprvé putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze. 

Jak si bezpečně dopravit betlémské světlo až domů?

Nejprve si najděte vlak, u kterého převezmete plamínek do vlastní lampy. Vezměte s sebou alespoň dvě lucerny a dřevěné špejle na přenesení plamínku z Betléma do vaší lucerny. Světýlko pak předávejte dál.

Zdroj: Betlemskesvetlo.cz