Kotelna na biomasu Třebíči ušetří, ale místním „nevoní“

Třebíč - Lidé v Třebíči si stěžují na zápach z kotelny na biomasu. Palivo v podobě dřevní štěpky na skládkách v areálu teplárny se navíc často samovznítí. Před lety proti kotelně podepsaly desítky lidí petici. Vedení podniku ale tvrdí, že riziko minimalizovalo a zápach je teď zanedbatelný. Díky topením biomasou je navíc i cena za teplo v Třebíči nejnižší na Vysočině.

Lidem z okolního sídliště vadí častý štiplavý zápach a vysoká prašnost. Kotelna nebo její komíny cítit nejsou, ani kontrolní měření inspektorů životního prostředí neprokázala zvýšené koncentrace škodlivin. Zápach se šíří jen ze skládky biomasy. Už před dvěma lety se asi 120 lidí podepsalo pod petici proti kotelně. Od té doby se ale firma snaží rizika minimalizovat a podle svých slov dělá maximum opatření.

Biomasa Třebíči ušetří za teplo i teplou vodu

Kotelna zásobuje teplem 10 tisíc domácností v Třebíči včetně škol, firem i rodinných domků. Díky spalování biomasy platí lidé za teplo a teplou vodu nejnižší částky z celé Vysočiny. Za srovnatelnou částku dovedou vyrobit teplo jedině ve Žďáru nad Sázavou, jinde jsou ceny mnohem vyšší. Například v Pelhřimově je cena za gigajoule dokonce o 233 korun vyšší než v Třebíči.

Kotelna na biomasu Třebíči ušetří, ale místním "nevoní" (zdroj: ČT24)