Pardubická čistička je po rekonstrukci, stále za ni hrozí rekordní pokuta

Pardubice – Modernizace pardubické čistírny odpadních vod je u konce – čistička je ve zkušebním provozu. U konce ovšem není spor, který by mohl rekonstrukci zásadně prodražit. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž pardubickým Vodovodům a kanalizacím (VaK) udělil za chyby v zakázce rekordní devítimilionovou pokutu. Městská společnost se proti ní ohradila u soudu, ten stále rozhoduje.

Pokud v Labi plave něco, co do řeky nepatří, jistě to není z pardubické kanalizace. Městské odpadní vody čistí čerstvě zmodernizované zařízení, které vyhovuje evropským normám a jeho technologie patří k nejmodernějším v Česku. „V současné době probíhá odstraňování drobných vad a nedodělků,“ poznamenal technický náměstek VaK Pardubice Vítězslav Dyntar.

V pardubické čističce, jejíž rekonstrukce stála 300 milionů korun, by ovšem kromě všemožného odpadu spláchnutého do kanálů mohlo zmizet i dalších devět milionů korun. Takto vysokou pokutu – nejvyšší v jeho historii – udělil VaK Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nelíbil se mu způsob, kterým firma zakázku na rekonstrukci čistírny zadala.  VaK se však s verdiktem nesmířily, pokutu zatím nezaplatily a podaly žalobu ke Krajskému soudu v Brně. „Věříme, že dopadneme dobře, protože si myslíme, že pravda je na naší straně,“ řekl náměstek pardubické primátorky Michal Koláček (Sdružení pro Pardubice). Přesto už společnost pocítila významný dopad rozhodnutí ÚOHS – musela vrátit 25 procent z evropské dotace, již na modernizaci čističky dostala. Pokud u soudu uspěje, nebude muset platit pokutu, co bude s vrácenou částí dotace, však není jasné. Náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci) ovšem zdůraznil, že ji město, resp. jeho firma bude chtít zpět.

Přestože soud stále nerozhodl a devítimilionový postih může VaK značně zatížit, vedení firmy slibuje, že její zákazníci to nepoznají. „Cena vodného a stočného pro příští rok zůstává stejná,“ zdůraznil Vítězslav Dyntar.

Erik Knajfl o rekonstrukci pardubické čističky (zdroj: ČT24)