Obyvatelé Prahy 8 si vyzvedli první parkovací karty, zájem byl velký

Praha - Praha 8 začala vydávat bezplatné parkovací karty rezidentům. I když začnou platit ve vyznačených zónách až na jaře, zájem v první den vydávání karet byl enormní. Omezení parkování by mělo zamezit tomu, aby tzv. „přespolní“ řidiči v Praze 8 pouze odstavili auto a pokračovali do centra MHD. Systém podle radnice umožní i krátkodobé parkování návštěv či zásobování. Parkovací zóny chystá příští rok zavést také Praha 5.

V první fázi mohou o kartu žádat lidé s trvalým bydlištěm v Praze 8, od ledna 2014 i nájemníci bytů v Praze 8 s trvalým bydlištěm mimo městskou část. Karty jsou k dispozici zdarma na odboru dopravy Prahy 8 v ulici U Meteoru. Výdejní místo na radnici první den praskalo ve švech a k tomu zkolaboval systém pořadových čísel.

Na jeden byt maximálně dvě karty

„Od podnikatelů budou přijímány žádosti o bezplatné karty a budou řešeny individuálně na základě zdůvodnění potřeby zásobování v regulovaném čase. Karet je dostatek, nárok na ni mají všichni rezidenti Prahy 8, tedy i z Bohnic, Tróji, Střížkova či Čimic,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Michal Švarc. Karty získají obyvatelé vždy jen jednu na osobu a maximálně dvě na jeden byt. „Celou regulaci spustíme v Karlíně v březnu, v Libni v dubnu a v Kobylisích nejdříve v květnu,“ dodal Švarc.

V navrženém systému budou vymezeny úseky, kde bude parkování vyhrazené pouze držitelům karet, a to od 11:00 do 14:00. Ve vybraných lokalitách to bude až do 22:00. Parkování bude regulováno v každé ulici individuálně, podle potřeb a nároků obyvatel. Mnohých ulic se regulace nedotkne. Podle opozičních zastupitelů ale nemají tyto zóny oporu v zákoně a řidiči odjinud budou dál místo zabírat rezidentům.

Karty začne rozdávat i Praha 5

Bezplatné parkovací karty bude rozdávat i Praha 5. Plánované zahájení výdeje od 15. prosince se ale nestihne. Zóny na Smíchově mají být značeny jinak než v Praze 8. Díky značce P Reservé by se radnice měla vyhnout případným žalobám ze strany pokutovaných řidičů. Policie by totiž měla mít pravomoc nejen pokutovat, ale i odtahovat, uvedl starosta MČ Praha 5 Miloslav Zelený (Hlavu vzhůru). Radnici ale dosud chybí souhlas magistrátu s užitím tohoto dopravního značení. Zóny na Smíchově mají obyvatelům i živnostníkům zajistit 2 600 parkovacích míst.

Zóny placeného stání nyní platí v Praze 1, 2, 3 a 7. Jejich rozšíření bylo kromě Prahy 5 a 8 plánováno i do dalších městských částí. Magistrát rozšiřování letos na jaře zastavil a chce vytvořit zcela novou koncepci. Poprvé se zóny objevily v 90. letech minulého století v Praze 1.

Praha 8 začala vydávat parkovací karty (zdroj: ČT24)