Čápice Bedřiška neopustila Vícenice ani letos

Vícenice u Náměstě nad Oslavou - O neobvyklého obyvatele se starají lidé ve Vícenicích na Vysočině. Už několikátou zimu tu totiž tráví čáp. Podle odborníků jde o výjimečný případ, podobných se v republice vyskytuje asi desítka. „Zapomenutí“ ptáci se během zimních měsíců neobejdou bez lidské pomoci.

Čapí dáma má ve Vícenicích vyřízen celoroční trvalý pobyt. Přežila tu už několik zim a od místních dostala dokonce i jméno - Bedřiška. Do teplých krajin neodletěla ani letos. Zimu přečká ve svém hnízdě na střeše místní Jednoty. 

Bedřiška je jedním z asi deseti čápů, kteří podle odhadů ornitologů v září spolu s ostatními na zimu neodlétají. Další žije na Havlíčkobrodsku a párek těchto ptáků v zimě už několik let pozorují i na Liberecku. 

Jedním z důvodů, proč někteří čápi neodletí, může být zdravotní indispozice. „Ptáci, kteří z nějakého důvodu nejsou schopni odletět a jednou tady tu zimu přečkají, potom tažný pud ztrácejí,“ vysvětluje zoolog Václav Hlaváč.

Reportáž Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)

To je podle všeho i případ Bedřišky, před léty prodělala zranění, které jí načas znemožnilo létat. Musela přežít na Vysočině a už tu zůstala. V zimě jsou čápi zcela odkázáni na pomoc lidí. „Pro ně není problém ani tak ta zima samotná, ale to, že nemají dostupnou potravu,“ dodává Hlaváč. 

Bedřišku chodí už několik let krmit Božena Chalupová. S neobvyklou kamarádkou se seznámila ještě v době, kdy prodávala v místním obchodě. Ptačí dáma k ní prý začala chodit pro jídlo. „Dala jsem jí sem tam nějaký ten rohlík, ale to nechtěla, tak jsem jí začala dávat salám,“ říká paní Chalupová. Přes zimu musí čápici krmit každý den, salám ani párky jí už ale nedává. Pro ptačí trosečnici má teď v mrazáku připravená čerstvě vylíhnutá kuřata.