V Karviné si mohou oddechnout. Pod Starým Městem se nyní těžit nebude

Těžba pod Karvinou (zdroj: ČT24)

Společnost OKD zrušila žádost o povolení hornické činnosti pod Karvinou – Starým Městem. Rozšíření důlní činnosti pod dalším územím má přitom v reorganizačním plánu. Že chce pod částí Karviné, Orlové a Doubravy vytěžit minimálně milion tun uhlí, společnost potvrdila před 2 týdny.

Nyní žádost u báňského úřadu stáhla. „Pouze jsme požádali obvodní báňský úřad o stažení této žádosti,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský s tím, že v minulosti docházelo k dezinterpretaci a různým výkladům našich rozhodnutí.

„Rozhodli jsme se, že v tomto případě nebudeme v médiích toto rozhodnutí komentovat,“ dodal.

Organizace OKD vzala svoji žádost o povolení hornické činnosti v lokalitě, která se týká Starého Města v Karviné, zpět. Organizace ve své žádosti o zpětvzetí žádný důvod neudala.
Dušan Havel
Vedoucí oddělení dobývání ostatních surovin, Český báňský úřad

Podrobnosti k zastavení správního řízením nemá ani báňský úřad. V žádosti, kterou obdržel, udání důvodu chybí. Povinnost ho uvádět totiž těžební společnost nemá.

Zatímco červencové veřejné projednávání se rozhodnutím OKD ruší, obyvatelé Karviné – Starého Města se chtějí v příštím týdnu setkat a projednat další společný postup vůči těžební společnosti.

Lidé se obávali škod na domech

Obyvatelé lokalit, kterých by se případná důlní činnost mohla dotknout, se možných následků těžby obávali. „Znám je z míst, kde jsme bydleli. Na domech byly praskliny, kam člověk strčil ruku,“ řekla již dříve obyvatelka Karviné – Starého Města Silvie Škulavíková. 

Dohodu s OKD o těžbě podepsali zástupci Karviné již v roce 2016. Ministerstvo životního prostředí ve stejném roce schválilo studii vlivu těžby na životní prostředí, takzvaná EIA je platná do roku 2023.

Záměr rozšířit těžbu pod Karvinou oznámily doly na podzim 2011, radní ale rozšíření těžby pod některé části odmítli. Těžební firma pak předložila okleštěnou variantu, která zasahovala jen pod Staré Město a vyhýbala se například průmyslové zóně Nové Pole. Rozšíření těžby má však přesto stále řadu odpůrců. Zasáhlo by také do katastrálních území Orlové či Doubravy.

Těžební společnost OKD dosáhla loni tržeb 16,8 miliardy korun a vytvořila zisk 3,4 miliardy. Má tak dost hotovosti pro další chod podniku. Potvrdil to insolvenční správce Lee Louda, který se do čela firmy dostal po jejím úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti.