Mosty na hranici regionů nechce opravit žádný z krajů

Chlumec nad Cidlinou (Královéhradecko) – Těsně u hranice Královéhradeckého a Středočeského kraje leží chlumecká místní část Pamětník. Právě hranice krajů znamená pro její obyvatele, že nemohou jezdit směrem k hradecké dálnici. Dva kraje se totiž přou o opravu mostů, které jsou v havarijním stavu a auta na ně proto nemohou.

Dlouhá vyhlídková cesta po silničkách třetí třídy čeká na každého, kdo se chce vydat z osady Pamětník na dálnici D11. Nejbližší nájezd je sice pouhý kilometr od Pamětníku, leč auta k němu nedojedou. Už léta je silnice zavřená kvůli mostům, které jsou v havarijním stavu. „Komplikuje to žití lidem, kteří jezdí tímto směrem do práce – na Prahu, Kolín,“ nastínil obyvatel Pamětníku Radek Vachrlon.

Zanedbané mosty patří Královéhradeckému kraji, který se však nemá k opravě a chtěl by je převést na Středočeský kraj, na jehož území leží. Ten ale mosty nechce převzít. „Chtěl, aby byly uvedeny do odpovídajícího stavu,“ vysvětlil mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dinogeszi. Dosud se však do oprav východněji položený region nepustil. „Náklady do určité míry neodpovídají důležitosti silnic, které po těchto mostech vedou,“ řekl mluvčí.

Středočeský kraj přitom před časem investoval do navazující silnice, kterou opravil při výstavbě dálničního přivaděče. „Bohužel díky mostům se toto propojení nedá využít, takže je to víceméně cyklostezka vybudovaná za velké peníze,“ podotkl Pavel Školník z chlumeckého městského úřadu.

I nadále Středočeský kraj počítá s tím, že pokud jeho královéhradecký soused mosty dle dohody z roku 2010 opraví, převezme je. Královéhradecký kraj teď sice o opravě začal uvažovat, měla by být ale jenom provizorní.

Přemysl Šrámek o mostech u Pamětníku (zdroj: ČT24)