Ostravskou LDN a dům sociálních služeb čeká kompletní renovace. Vše za 51 milionů korun

Ostrava kompletně zmodernizuje léčebnu dlouhodobě nemocných i dům sociálních služeb. Oba areály spadají pod městskou nemocnici. Město nyní hledá dodavatele stavby, který by provedl renovaci v odhadované výši 51 milionů korun.

Podle náměstka primátora Michala Mariánka (Ostravak) by měla rekonstrukce přinést nejen vyšší komfort pro klienty, ale také úsporu nákladů na energie. V plánu je zateplení objektu, výměna oken a dveří i oprava balkonů.

Modernizace budovy by měla trvat zhruba devět měsíců. Objekt v městské části Radvanice dlouho nebyl podle Michala Mariánka rekonstruován. Přitom je velmi vytížen, dodal.

Co považuju za dobré, je i to, že se spraví stávající zimní zahrada, kde lidé rádi relaxují. Přispěje to k jejich pohodlí a komfortu.
Michal Mariánek
náměstek primátora Ostravy

Část nákladů pomůže uhradit EU

Zhruba pětinu odhadovaných nákladů, tedy přes deset milionů korun, by měla městu pomoci uhradit evropská dotace. Zbytek město zaplatí ze speciálního fondu, kde střádá peníze na rozvoj nemocnice a aktuálně v něm má k dispozici více než 470 milionů korun. Stavební firmu by město mělo vybrat v srpnu a práce by mohly začít ještě na podzim. S dokončením zakázky se počítá příští rok v červnu.

Léčebna dlouhodobě nemocných je odborný léčebný ústav oboru geriatrie, který se zabývá komplexní péčí o pacienty. Na čtyřech smíšených stanicích je celkem 124 lůžek. V léčebně se o pacienty stará šest lékařů a 70 nelékařských zdravotnických pracovníků.

V objektu sídlí také Dům sociálních služeb, který pečuje o klienty před jejich návratem do domácího ošetřování nebo přechodem na jiný druh sociálních služeb. I jeho tři stanice se 66 lůžky budou opraveny. O klienty se v objektu stará 43 nelékařských zdravotnických pracovníků.

Předválečné soukromé sanatorium v Radvanicích bylo přiděleno nemocnici v roce 1958 k umístění plicního oddělení. V roce 1976 v něm vznikla LDN a o 20 let později byl zprovozněn nový lůžkový pavilon, který takto stále funguje.