Aktivisté chtějí zablokovat modernizaci jihočeského letiště

České Budějovice – Ekologičtí aktivisté chtějí zablokovat projekt modernizace krajského letiště u Českých Budějovic. Jeho využití je podle nich minimální a stojí miliony korun. Navíc správci objektu přišli o evropskou dotaci. Zástupci kraje ale odmítli projekt zastavit, údajně našli strategického partnera – letiště by měl podpořit ruský kapitál.

Podle ekologů by zástupci kraje měli projekt modernizace krajského letiště z programu rozvoje regionu definitivně vyškrtnout. „Není tu potřeba budovat takhle velké letiště, projekt by se měl zastavit a veřejné peníze by se měly dávat do jiných záměrů,“ uvedl odpůrce projektu letiště Jiří Guth.

Zástupci kraje ale odmítli vysunout brzdící klapky. Naopak oznámili, že po letech hledání mají strategického partnera a smlouvy jsou před popisem. Investovat do letiště chce ruská firma. „Lidé z Ruské federace mají velký zájem cestovat do jižních Čech a samozřejmě zde i investovat,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Správci letiště se k dohadům o jeho budoucnosti nevyjadřují a připravují plochu na mezinárodní provoz. Kolem přistávacích drah už vybudovali masivní plot. 

Letiště zatím využívají sportovní letci a menší dopravní společnosti. Denně odsud startují dva lety do zahraničí. Kraj chce do letiště v příštím roce vložit zhruba 100 milionů korun. Jméno strategického partnera oznámí kraj až na začátku příštího roku, předpokládá, že do provozu bude investovat desítky milionů korun.

Aktivisté chtějí zablokovat projekt modernizace letiště u Českých Budějovic (zdroj: ČT24)