Pražská plynárenská nebude celá pražská, 49 procent město neodkoupí

Praha – Skupina Pražská plynárenská nebude pod plnou kontrolou Prahy. Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) oznámil, že město od koupě menšinového podílu v mateřském holdingu ustupuje a ponechá 49procentní podíl ve společnosti Pražská plynárenská holding v soukromých rukou. Odkup celé Pražské plynárenské byl přitom jeden z bodů, kterým TOP 09 na jaře zdůvodnila odchod z dosavadní koalice s ODS a vytvoření jednobarevné menšinové rady podporované sociálními demokraty. Záměr však v září nepodpořilo zastupitelstvo.

Když se v březnu na pražském magistrátu začala rozpadat koalice TOP 09 a ODS vedená Bohuslavem Svobodou, hovořili zástupci TOP 09 o čtyřech sporných bodech. Jedním z nich byl odkup podílu v Pražské plynárenské. V září se však nové radě nepodařilo v zastupitelstvu prosadit odkup 49procentního podílu v kontrolní firmě Pražská plynárenská Holding (PPH) – a po dalších dvou měsících vedení města obrátilo. Náměstek primátora Jiří Vávra uvedl, že Praha nekoupí 49 procent akcií Pražské plynárenské holding (PPH). Menšinový podíl ale nezůstane ani současnému vlastníkovi firmě E.ON, o vstup do PPH má zájem německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), který ovšem Praha spoluvlastní, ale i Energetický a průmyslový holding (EPH), jehož akcionáři jsou firmy J&T, PPF a Daniel Křetínský a finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka.

Pražští radní chtěli celou skupinu Pražská plynárenská ovládnout ve dvou krocích. Tím prvním měl být nákup 49 procent akcií mateřské společnosti Pražská plynárenská Holding, které zatím patří E.ONu. Ve druhé fázi mělo město od společnosti E.ON koupit 49,35 procenta akcií samotné Pražské plynárenské. Město odstoupilo od prvního plánovaného kroku, druhý však proběhne. Pražská plynárenská Holding tak bude stoprocentním vlastníkem Pražské plynárenské.

Praha chce s budoucím akcionářem vyjednat takovou spolupráci, že město bude nadále ovládat distribuci, nový vlastník 49procentního podílu bude bdít nad obchodem. „Tímto rozhodnutím řešíme podmínky zastupitelů, kteří argumentovali, že Praha není schopna obchodovat. Pro nás je klíčové, aby město do budoucna vlastnilo všechny sítě,“ řekl náměstek Vávra. Oproti svým zářijovým slovům, kdy tvrdil, že s plnou kontrolou nad Pražskou plynárenskou bude mít město také vládu nad cenami energií a ty bude upravovat „ve prospěch Pražanů“, nyní Vávra přišel s jiným stanoviskem: „Praha je natolik konkurenční prostředí, že město cenu nemůže nijak zásadně ovlivnit. A cena za distribuci je dána regulátorem.“

Na odkoupení Pražské plynárenské se TOP 09 dohodla s ČSSD, když na jaře jednaly o podpoře menšinové Hudečkovy rady. Někteří sociální demokraté však při hlasování zastupitelstva byli nakonec proti odkupu akcií, který by Prahu stál 5,4 miliardy korun, upozornili, že by dluh Pražskou plynárenskou zatížil na deset let.