Strážníci násilím otevřeli rozpálené auto a zachránili tříletou dívku. Rodiče nakupovali

Brněnští strážníci zachránili z rozpáleného auta před nákupním centrem v Brně-Bohunicích tříleté dítě. Rodiče odešli na dvacet minut nakupovat. S oteplením policie každoročně varuje, aby lidé nenechávali své děti nebo také zvířata v autech. V uzavřeném vozidle teploty dramaticky narůstají a hrozí nebezpečné přehřátí organismu.

Strážníci vyjížděli na základě tísňového volání k dítěti zavřenému v autě před bohunickým nákupním centrem v pondělí v podvečer. V tu dobu teplota ve stínu dosahovala ke třiceti stupňům. Svědek hlídce popsal, jak se několik minut společně s dalšími lidmi marně snažil sehnat její rodiče v okolních obchodech.

„Automobil byl zaparkován na přímém slunci, dívka uvnitř seděla se svěšenou hlavou, ztěžka dýchala a nereagovala ani na hlasité tlučení kovovým koncem teleskopického obušku do skla,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Brněnští strážníci při záchraně dítěte z rozpáleného auta (zdroj: Městská policie Brno)

Strážníci obuškem rozbili okénko u řidiče, aby mohli vůz otevřít. Zpocenému dítěti dávali pít a chladili ho vlhkými kapesníky. Dívku pak ošetřili přivolaní záchranáři a po kontrole zdravotního stavu ji předali rodičům, kteří dorazili k autu po přibližně dvacet minut trvajících nákupech. Strážníci jejich chování postoupili policii pro podezření ze spáchání trestného činu.

Stoupání teploty v uzavřeném vozidle v čase
Zdroj: Městská policie Brno

Městská policie s přicházejícím oteplením varuje rodiče, aby nenechávali děti v autech. V uzavřeném voze teploty dramaticky stoupají a hrozí nebezpečné přehřátí organismu. Totéž platí i pro zvířata.

„Příkladem je situace z předchozích let, kdy zoufalý pes prorazil hlavou okénko auta a za připnutý obojek zůstal viset ven za krk. Pohotově ho zachránila hlídka psovodů městské policie, která místo právě kontrolovala,“ připomněl Ghanem.