Vítkovicím Steel vzrostl provozní zisk. Loni se vyšplhal na 421 milionů korun

Společnosti Vítkovice Steel, která vyrábí ocelové plechy či štětovnice, vzrostl v loňském roce provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (ukazatel EBITDA) meziročně o 47 milionů na 421 milionů korun. Nárůst představuje 12,6 procenta.

Firma v roce 2017 vytvořila čistý zisk 191 milionů korun, o rok dřív byla ve ztrátě.

Výsledky podle generálního ředitele a předsedy představenstva firmy Dmitrije Ščuky ukazují, že společnost je po dřívějších ztrátách stabilizovaná. „Jednoznačně je vidět, že jdeme správným směrem, protože výsledky rostou, společnost je stabilizovaná, investujeme, rozvíjíme se,“ dodal. 

Myslím si, že teď svým způsobem sklízíme výsledky práce, kterou jsme za posledních pět let udělali.
Dmitrij Ščuka
předseda představenstva Vítkovice Steel

Plechy dodávají externí společnosti

Pro firmu bylo přínosem zavření ztrátové ocelárny v roce 2015, doplnil Ščuka. Přestala vyrábět vlastní ocel a v roce 2016 dokončila přechod na zásobování bramami (polotovary) od externích dodavatelů. Podle výroční zprávy společnosti byly Vítkovice Steel v roce 2016 ještě ve ztrátě necelých 730 milionů korun, o rok dříve ztráta přesáhla dvě miliardy.

„Teď máme několik dodavatelů, kteří mezi sebou konkurují. Tím pádem dosahujeme výrazně lepších cen než v minulosti,“ řekl ředitel.

Nové výrobky například umožní dodávat na stavbu přístavů, kde se jedná o větší hloubky, větší ponor. Jdeme na trhy, kde jsme doteď nebyli.
Dmitrij Ščuka
předseda představenstva Vítkovice Steel

Společnosti stoupá objem prodeje u všech sortimentů výrobků. U plechů a výpalku činil loni 401 tisíc tun (v roce 2016 to bylo 328 tisíc tun), u štětovnic (stavební konstrukční prvek, ze kterého se sestavuje tzv. štětová stěna pro zamezení sesuvu půdy, pozn. red.) 146 tisíc tun (o rok dříve 136 tisíc tun).

„Letos plánujeme zhruba o deset procent zvýšení výroby plechů, takže ten trend pokračuje. U štětovnic letos očekáváme prodej v rozmezí 150 tisíc a 160 tisíc tun,“ řekl Ščuka. Podnik rozšiřuje portfolio svých výrobků o produkty, které dosud nedělal, například o těžké profily do skalnatých podloží. 

Plánují se velké investice i opravy

V posledních třech letech Vítkovice Steel uskutečnily investice za 720 milionů korun. Loni například investovaly z vlastních zdrojů 47 milionů korun do modernizace těžké profilové trati. Snížily tím spotřebu zemního plynu o 17 procent a emise oxidu uhličitého a oxidů dusíku o 42 procent.

„Co se týká let 2018 až 2020, plánujeme investice ve výši zhruba 710 milionů korun. Půjde například o modernizaci těžké profilové tratě,“ řekl Ščuka. Firma plánuje také generální opravu válcovací stolice z roku 1913 nebo generální opravu žíhací pece.

Vítkovice Steel jsou evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli a největším výrobcem ocelových plechů v České republice. Společnost je v Česku jediným výrobcem štětovnic, které se používají především při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest, a jedním ze dvou výrobců v Evropské unii.

Výrobky podniku nacházejí využití v ocelových a mostních konstrukcích, větrných elektrárnách, dopravních strojích, energetickém průmyslu či lodích.

Vítkovice Steel patří skupině soukromých investorů skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru. Firmu koupili před třemi lety od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group. Firma má okolo 940 zaměstnanců.