Výjimečný odchov pražské zoo. Tři štěňata psů pralesních už řádí ve výběhu

Pražská zoo odchovává další tři štěňata jihoamerických psů pralesních. Narodila se 7. dubna a jde už o šestý vrh nynějšího pražského páru těchto zvláštních šelem. Mláďata zatím prozkoumávají vnitřní expozici, ale v týdnu je chtějí chovatelé v případě příznivého počasí vypustit i ven.

Chov psů pralesních je v zoologických zahradách spíše výjimečný a příliš se nedaří. Dospělá zvířata jsou totiž citlivá na jakékoliv vyrušování, a navíc se často stává, že mláďata samec zabije.

Pražská zoo chová tyto šelmy od roku 1988. Dosud se zde narodilo více než sto mláďat. Tři nové přírůstky si návštěvníci mohou prohlédnout v areálu malých amerických šelem nedaleko výběhu ledních medvědů.

Při lovu si pes troufne i na drobné jeleny

Pes pralesní se vyskytuje v lesních oblastech Jižní Ameriky od Panamy po Brazílii a severní Argentinu. Je výborný plavec, ve vodě smečka často také loví. Ačkoliv jsou psi malí vzrůstem, při lovu si troufnou i na drobné jeleny.

Přes den je velmi těžké je ve volné přírodě spatřit, protože odpočívají v prohlubních, norách nebo skulinách. V podzemní noře nebo v dutém kmeni odchovávají i svá mláďata. Zatímco samice s nimi zpočátku zůstává v úkrytu, samec obstarává potravu. Později se do péče o štěňata zapojují i starší sourozenci.