U kutnohorské kostnice našli archeologové přes 1600 koster obětí moru i hladomoru

Archeologové našli u kostnice v Kutné Hory přes 1600 koster ze středověku (zdroj: ČT24)

Archeologové dokončují průzkum kostnice u Kutné Hory. V hromadných hrobech v jejím okolí zatím našli přes 1600 lidských koster ze středověku. Průzkum trvá už dva roky. Odborníci využili toho, že celý kostel prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Veškeré ostatky budou ještě dál zkoumat.

Nalezené kostry patří lidem, kteří žili ve 14. až 16. století. Do hromadných hrobů se tehdy pohřbívaly oběti morových epidemií nebo hladomoru. U některých koster se našly i mince, protože je nikdo kvůli strachu z nákazy neprohledával.

Archeologové všechny nálezy podrobně zakreslují v měřítku jedna ku dvaceti. Zatím v hrobech našli 1656 koster. „Je to největší archeologicky prozkoumané pohřebiště v Čechách,“ řekl České televizi Jan Frolík z Archeologického ústavu AV ČR.

Zubní kámen může odhalit mor

Díky množství ostatků vědci získají i nové poznatky o životě ve středověké Kutné hoře, která díky těžbě stříbra patřila mezi nejvýznamnější česká města. „Pozná se, že to byla hornická populace, protože tady převažují muži,“ konstatoval Frolík. Další podrobnosti prozradí analýza antropologů. „Velice dobrým zdrojem poznání je zubní kámen. Předpokládám, že tam bude i DNA bakterie, která způsobuje mor,“ dodal.

Archeologický průzkum se už blíží do finále. Rekonstrukce kostnice ale zatím ne. Po úpravách exteriéru se připravuje restaurování výzdoby, která celé místo proslavila. Pyramidy z lidských kostí budou ošetřeny chlorovápennou vodou. „Některé kosti jsou už bohužel tíhou podrcené, budou proto pietně pohřbeny. Ty, které nejsou, budou pročištěny. Díky roztoku se kosti zpevní,“ uvedla Vendula Katona Krůlová z Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec.

Před dvěma lety se v kostnici stejným způsobem renovoval i lustr. Na práci archeologů se můžete podívat v přiložené fotogalerii: