NSS zrušil stavební uzávěru kvůli Pražskému okruhu, podle primátora soud selhal

Praha – Už ani stavební uzávěra nepřipomíná, že pražským Suchdolem jednou měla vést rychlostní silnice. Uzávěru zrušil Nejvyšší správní soud na přání Suchdolských, kterým vadilo, že již od roku 1997 nemohou nic stavět. Uzávěra se přitom týkala oblasti, kde je velmi stará zástavba. Magistrát však verdikt NSS rozzlobil, primátor ho označil za selhání a chce vyhlásit novou uzávěru.

Suchdolem prochází jediná dnes zvažovaná severozápadní část Pražského okruhu. Možný koridor dosud chránila stavební uzávěra vyhlášená již v roce 1997. Suchdolským ale vadila. „Byla široká několik set metrů a zasahovala i do ulic, kde stojí domy již téměř 100 let a prakticky znemožňovala jejich majitelům domy přistavovat,“ uvedl starosta městské části Praha-Suchdol Petr Hejl (Sdružení občanů Suchdola). Před dvěma lety proto podala radnice spolu s majitelem jednoho zasaženého pozemku žalobu. Tvrdili, že je uzávěra bezúčelná a příliš dlouhá. NSS se za Suchdolské postavil, ačkoli zatím své rozhodnutí nezdůvodnil.

S verdiktem ale nejsou spokojeni pražští radní. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) soud ostře kritizoval, rozhodnutí označil za „systémové selhání“, obává se, že po zrušení uzávěry se suchdolský koridor zaplní stavbami. „Rozhodnutí soudu v těchto případech nepovažuji za vhodná. Formalistické výklady práva proti zdravému rozumu a duchu zákonů občanům rozhodně nepomáhají,“ řekl primátor. Praha se teď chystá vyhlásit v Suchdole novou stavební uzávěru.

Severozápadní část Pražského okruhu by měla vést z oblasti Na Padesátníku kolem Horoměřic, Suchdola, Čimic a Dolních Chaber k dálnici D8, na kterou se bude najíždět na křižovatce u Březiněvsi. Její stavba však v dohledné době nezačne, příprava se zatím pohybuje v oblasti investorského záměru, resp. sporů o územní rozhodnutí.

Okruhu kromě severozápadní části chybějí i další úseky – jihovýchodní od dálnice D1 do Běchovic a severovýchodní z Březiněvsi na Černý Most. Dokončeny nejsou ani radiály, které by měly vnější okruh města propojit s vnitřním Městským okruhem.