V pražské Hostivaři hořela hala. Do vzduchu unikly škodliviny, lidé v okolí nemají větrat

Zdaleka viditelný sloup dýmu stoupá z hořící haly poblíž nádraží v pražské Hostivaři. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, zásah bude pokračovat minimálně celou noc. Chemický rozbor ukázal, že se do ovzduší dostaly škodlivé látky. Lidé, kteří bydlí poblíž, by proto neměli větrat ani se na požár chodit dívat. Škody půjdou podle odhadu hasičů do desítek milionů.

Kvůli zásahu hasičů v průmyslové oblasti v sousedství hostivařského nádraží jsou uzavřené ulice U Pekáren, U Továren, U Branek a Štěrboholská. V Průmyslové je uzavřen jeden jízdní pruh. Lidé by podle doporučení hasičů neměli k místu požáru přicházet.

Ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský upřesnil po kontrole požářiště z vrtulníku s termovizí, že nejvíce škodlivých látek je přímo nad hořícím skladem, ale šíří se i po celé Hostivaři a do Záběhlic, Vršovic, Strašnic, Chodova a Nuslí. Tam všude by lidé měli mít zavřená okna a pokud možno nevycházet, aby se před zplodinami chránili. „Je to široké spektrum nebezpečných látek. Můžeme zmínit chlorovodík,“ podotkl mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka.

Dým je vidět na několik kilometrů

Z hořící haly o ploše 20 krát 60 metrů stoupá sloup hustého černého dýmu viditelný takřka z celého města, třeba i z Pražského hradu. Hasiči po třetí hodině odpoledne změnili stupeň požárního poplachu ze třetího na nejvyšší čtvrtý – zvláštní stupeň.

Ani po šesti hodinách přitom nedostali oheň pod kontrolu, v podvečer se naopak začal šířit směrem k nedaleké truhlárně. Aby nevzplála i ona, použili hasiči zařízení Cobra. To vytváří vodní mlhu, která prostor požáru ochlazuje a hasí. Kdy bude oheň lokalizován nebo dokonce uhašen, však zatím hasiči říci nemohou. Jisté již je, že je čeká celonoční práce, do středy tedy zásah neskončí.

Čtvrtý stupeň hasiči vyhlašují, když oheň ohrožuje buď více než tisíc lidí, území celé obce, plochu přesahující kilometr čtvereční, nebo tehdy, když se musí přivolat posily z jiných krajů či se hasí po sektorech a úsecích. V Hostivaři skutečně pomáhají i hasiči odjinud a zároveň se hasí po částech. Hasiči oznámili, že místo požáru rozdělili na tři „bojové úseky“. 

Zvýšení stupně poplachu na maximum předcházel pád konstrukce haly a výbuchy tlakových lahví.  „S ohledem na intenzitu požáru jsme se nemohli dostat dovnitř,“ podotkl mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka. Hasiči tak pracují pouze zvenku pomocí výškové techniky. Dovnitř však později odpoledne poslali robota. Hasit a zabránit dalšímu šíření plamenů by měl pomoci také vrtulník s termovizí.

V Hostivaři pracují i záchranáři. Jejich pomoc vyhledalo deset lidí – žena, u které vzniklo podezření, že se nadýchala oxidu uhelnatého, a devět hasičů. U osmi z nich šlo také o podezření na otravu oxidem uhelnatým, vyšetření však ukázalo, že hladina byla nulová. Do nemocnice tak sanitka odvezla pouze hasiče, který zkolaboval. „Došlo k celkovému vyčerpání organismu,“ upřesnil mluvčí hasičů.

Hoří sklad s matracemi

Podle majitelů jsou ve skladu, který vzplál, matrace. ČT sdělili, že se sklady měly vyklízet – nájemci dostali k 30. červnu výpověď. Podle mluvčího hasičů mohly být uvnitř také pneumatiky, hasiči to však nemohli na vlastní oči ověřit.

Kvůli požáru haly v Hostivaři vyhlásili hasiči zvláštní stupeň poplachu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ačkoli není jasné, co vše shořelo, zveřejnili již hasiči velmi hrubý odhad výše škod. Předpokládají, že se pohybují v řádu desítek milionů korun.

Na místě se střídají profesionální hasičské jednotky, podle mluvčího se postupně v Hostivaři objeví všechny. „A povolali jsme hodně dobrovolných hasičů, kteří nám pomáhají kyvadlovou dopravou sem dostat vodu,“ dodal Martin Kavka. K šesté odpoledne se tedy u požáru vystřídalo na 120 lidí.

De facto je tu celá Praha. Střídají se jednotky jak profesionálních, tak dobrovolných hasičů, ale požádali jsme i o mezikrajskou výpomoc od kolegů ze Středočeského kraje.
Martin Kavka
mluvčí HZS hl. m. Prahy

Hasiči museli vyřešit zásadní problém s nedostatkem vody. Zprvu zřídili dvě čerpací stanoviště, brzy se však ukázalo, že voda z hydrantů nestačí, proto musí další vodu do Hostivaře přivážet cisterny. Na pomoc přiletěl také vrtulník s bambi vakem. 

Požár haly v pražské Hostivaři
Zdroj: ČT24