Starou silnici z Hrádku do Liberce čeká ještě jedna zima

Liberec – Stará silnice z Hrádku nad Nisou do Liberce bude jediným spojením obou měst možná ještě i půl roku. Ředitelství silnic a dálnic přiznalo, že má problém stihnout stavbu přeložky ve slíbeném listopadovém termínu, ukázalo se, že energetici chtějí ještě půl roku na přeložení vedení vysokého napětí. Stará silnice se přitom začíná rozpadat, místní lidé se bojí, že další zimu pod těžkou nákladní dopravou už nepřežije.

Prudké zatáčky, úzká vozovka bez krajnice a stromy všude kolem – tak vypadá státní silnice I/35, tedy hlavní tah z Liberce na Drážďany, u Hrádku nad Nisou. I když silničáři už šest let stavějí přeložku a stále platí termín jejího dokončení letos v listopadu, řidiči nakonec budou muset přežít ještě jednu zimu na staré silnici. Ředitelství silnic a dálnic přiznalo komplikace, stavbu prý zdržuje přeložení vedení vysokého napětí. Mluvčí ŘSD Nina Ledvinová uvedla, že pokud si ČEZ pospíší, mohla by být nová silnice letos hotova. Ukázalo se však, že ČEZ neví o tom, že by bylo třeba spěchat, a v žádném případě nemá termín v listopadu. „Máme šest měsíců na to dokončit tyto práce,“ uvedla mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Intenzivní provoz na staré silnici až dalšího půl roku je však velký problém – nejenom proto, že přeložka bude bezpečnější a rychlejší, ale také proto, že se stará „pětatřicítka“ rozpadá. Například v Chotyni se vozovka propadá, starostka se obává, že se nakonec celá silnice sesune. O tom, že silnice přežije zimu, pochybuje také hejtman Martin Půta (SLK). „Budeme případně hledat nějaké jiné varianty včetně havarijního režimu přes zimní měsíce,“ řekl.

Stavbě přeložky silnice I/35 u Hrádku nad Nisou dlouho bránily pozemkové spory. Nakonec je uzavřelo vyvlastnění. Přeložka začíná na křižovatce u Chrastavy, kde končí čtyřpruhová silnice z Liberce. Silnice bude už jen dvoupruhová, povede kolem lesa a napojí se na již existující hrádecký obchvat. Součástí bude i mimoúrovňová křižovatka u Václavic.

Lucie Pokorná o silnici I/35 (zdroj: ČT24)