Více angličtiny, matematiky a logiky. Ve školách na jihu Moravy přibývají třídy pro nadané děti

Na jižní Moravě vzroste počet škol, které se zapojí do projektu na vzdělávání nadaných dětí. Rodičům nabízejí možnost přihlásit děti do tříd s rozšířenou výukou angličtiny, matematiky a logiky. Od září se přidají i školy v Břeclavi. Kromě klasického zápisu děti absolvují i přijímací řízení včetně vědomostních testů.

Osmiletá Eliška Malenovská je žákyní druhé třídy v Základní škole Svážná v Brně. Společně se spolužáky má na rozdíl od svých vrstevníků jiný rozvrh. Mají víc hodin angličtiny, matematiky, zabývají se i logikou. Škola je jednou z několika v republice, které se zapojily do projektu na vzdělávání nadaných žáků. „V současné době máme jednu třídu ve druhém ročníku a jednu třídu v prvním ročníku,“ řekl ředitel ZŠ Svážná Brno Milan Stejskal.

S projektem, který dostal zelenou i od České školní inspekce, začali před lety v Prostějově. Za nápadem stojí skupina rodičů. „Je strašně důležité, že děti se naučí mezi sebou komunikovat v matematice, hledají spoustu různých řešení. A navíc se o těch řešeních navzájem pobaví. Práce je naprosto odlišná od té běžné třídy. Strašně bezvadné je to, že tam není žák, který nás brzdí,“ řekla učitelka Jitka Belžíková.

Třídy s rozšířenou výukou fungují na třech základních školách v Brně. Nová vznikne od září i v Břeclavi. Výběrové třídy podporují i někteří psychologové, zároveň ale upozorňují na tlak, pod který se mohou děti dostat. „Myslím, že pro ty děti, které mají opravdu talent a jsou hodně šikovné, tak to může být velká výhoda. Pro spoustu dětí to ale může být velký stres z toho, že najednou je toho na něj hodně a to dítě to nezvládá,“ řekla dětská psycholožka Lucie Kotková.