Mikulov vydá mapu všech cyklostezek včetně neoznačených tras. Nahlédne i do Rakouska

Mikulov ve spolupráci s rakouskými sousedy mapuje cyklostezky. Do připravované informační brožury zahrne i dosud neoznačené trasy. Cyklisté se díky tomu také lépe zorientují, jak se napojit z české strany na jednotlivé zahraniční úseky. Přehledná mapa bude hotová v září.

Se začátkem cyklistické sezony přibývá v Mikulově českých a zahraničních návštěvníků, kteří se ptají na cyklostezky. „Samozřejmě jim ukazujeme trasy, dáváme jim tipy. Záleží i na tom, jaké trasy chtějí a v jaké délce,“ řekla Lucie Kluchová z mikulovského turistického informačního centra.

Cyklostezek, které vedou z historického města až za rakouské hranice, je hodně. Nově je mapuje Mikulov ve spolupráci s rakouskými sousedy. Jednotlivé trasy teď měří trasér pomocí GPS souřadnic. Jedna z nich začíná v Mikulově a pokračuje dál na Ottenthal, Drasenhofen, Steinebrunn a zpět.

Cyklookruh z Mikulova do Rakouska
Zdroj: ČT24

„Mapuje se celkem třicet cyklookruhů, přičemž mapa bude obsahovat pětadvacet vybraných, těch nejlepších. Budou různé náročnosti, aby si vybraly jak rodiny s dětmi, dejme tomu do patnácti kilometrů, tak zdatnější cyklisti, to znamená kolem sedmdesáti kilometrů a více,“ přiblížila manažerka projektu Kateřina Korandová.

Projekt vyjde na 23 tisíc eur a z větší části jej pokryje dotace. Sesbírané údaje budou od září dostupné v podobě brožury i na webových stránkách města.

Na jihu Moravy chtějí řešit nebezpečné úseky

Nejen Mikulovsko, ale celý Jihomoravský kraj řeší, kde vzniknou či vznikají nové cyklostezky. Kraj už loni vytipoval sedm nebezpečných míst, na kterých by mohly v horizontu několika let vzniknout nové trasy. Jedná se například o úsek kolem Novomlýnských nádrží, z Brna do Slavkova či do Veverské Bítýšky, mezi Blanskem a Svitávkou nebo z Bílovic do Adamova.

Naopak aktuálně se cyklisté neprojedou po stezce podél řeky Svitavy spojující brněnskou městskou část Tuřany s Modřicemi. Může za to stejně jako loni oprava mostů na dálnici D2. Znovu průjezdná by měla být v červenci. Oblíbenější stezka za obchodním centrem Olympia podél Svratky zůstává v provozu. 

Vysočina láká cyklisty na novou stezku k přehradě

Zhruba tříkilometrová cyklostezka nově spojuje Hrotovice a Valeč na Třebíčsku. Propojí cyklotrasu Jihlava – Český Těšín a cyklostezku ve směru na Jadernou elektrárnu Dukovany. „Pomůže turistům vyhnout se frekventované silnici k elektrárně a klidnou krajinou dojet až k Dalešické přehradě,“ uvedla starostka Hrotovic Hana Škodová (SNK I).

Cyklostezka stála 13 milionů korun, obcím na ni ze tří čtvrtin přispěl Státní fond dopravní infrastruktury. V Hrotovicích by ji chtěli do budoucna prodloužit až do města, záleží ale na další dotaci. „I bez ní je město dostupné polními cestami. Asfaltový povrch by ale cyklistickou sezonu prodloužil i do jarních nebo podzimních měsíců,“ plánovala Škodová.