Ostrava usiluje o stavbu koncertní haly. Vyhlásí architektonickou soutěž

Ostrava vyhlásí architektonickou soutěž na stavbu nové koncertní haly. Objekt by mohl stát okolo 1,5 miliardy korun. Město by chtělo vybudovat nejlepší koncertní sál v zemi, výjimečný nejen z architektonického, ale také z akustického hlediska, řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

V posledních dvou letech se jedná o pátou architektonickou soutěž vyhlášenou městem. Koncertní hala by měla stát v blízkosti Domu kultury města Ostravy, který projde v dohledné době rekonstrukcí.

Ostrava o takovou halu usiluje dobrých 70 let. Vlastně od chvíle, kdy byl postaven dům kultury, který sám má sice koncertní sál, ale nesplňuje potřebné akustické parametry.
Tomáš Macura
ostravský primátor

Podle něj bude specifikem soutěže právě nutnost sladit architekturu a akustiku. „Nechceme nadřazovat ani jednu z těchto dvou věcí té druhé,“ uvedl Macura. Podle něj v porotě zasednou i architekti ze zahraničí a další odborníci. Za první místo v soutěži je odměna milion korun.

Vznikne sál pro 1300 lidí

„Procesně bude soutěž hodně podobná soutěži na přestavbu městských jatek. Bude dvoukolová, kdy chceme přímo oslovit vybraná architektonická studia, celkem tři, které mám předjednány, a potom umožnit účast i dalším, kteří splní podmínky soutěže. Z nich bychom vybrali další tři účastníky,“ vysvětlil Macura.

Mezi oslovenými a předjednanými studii jsou architekti, kteří už se podíleli na budování koncertních hal, například v Katovicích či Reykjavíku. Účastníci soutěže budou muset zaručit, že mají nasmlouvaného akustika se zkušeností s projektováním obdobných hal. Nová hala by měla mít kapacitu zhruba 1300 míst.

Město chce soutěž vyhlásit v červnu. Vítěz by mohl být znám na počátku příštího roku. Stavět by se mohlo začít v roce 2021 až 2022. V roce 2017 město zřídilo speciální fond, kde na stavbu haly dává peníze. Prozatím je v něm 100 milionů korun, počítá ale i s pomocí státu a kraje.

Nová koncertní místa zvažuje Praha i Brno

Také v Praze a Brně by v dohledné budoucnosti mohly vzniknout nové koncertní haly. V hlavním městě se uvažuje o nové budově pro filharmonii, která by mohla stát v Praze 7 u stanice metra C Vltavská. Metropole zvažuje výstavbu mimo jiné proto, že kapacita stávajících koncertních sálů je nízká.

Praha disponuje třemi většími objekty vhodnými pro produkci klasické hudby, a to Rudolfinem, Obecním domem a Kongresovým centrem Praha. Žádná z budov ale podle dokumentu nedisponuje potřebným počtem míst.

Stavba filharmonie by měla kromě prostoru u metra pomoci zlepšit situaci i v souvislosti s kultivací severojižní magistrály a celého předpolí Hlávkova mostu.

Výstavba moderního koncertního sálu je v Brně naopak téměř na spadnutí. Na akustice a vzhledu nového koncertního sálu v Brně začíná pracovat mezinárodní tým kolem společnosti Nagata. Představitelé města a firmy Brněnské komunikace podepsali ve vile Tugendhat s projekční společností smlouvu. Mezinárodní tým projektoval například koncertní sál Walta Disneyho v Los Angeles nebo Labskou filharmonii v Hamburku. Vedení města by rádo sál otevřelo v roce 2021.

Sál má vzniknout mezi Veselou a Besední ulicí v centru Brna. Město tam nyní buduje jako první etapu stavby podzemní garáže. Letos budou hotové. Prvním úkolem projektantů je proto vymyslet napojení nadzemní části na garáže.