Kantor si nedoplnil pedagogické minimum. Škole předložil osvědčení své známé

Případem bývalého učitele se zabývá i policie (zdroj: ČT24)

Středoškolský pedagog, který padělal osvědčení o svém pedagogickém vzdělání, musel opustit učitelský sbor na Střední odborné škole ve Vrchlabí. Martin Knob se k úmyslnému pochybení přiznal. Případ poté, co škola podala trestní oznámení, začala řešit policie.

Knob učil na střední škole informatiku a ekologii 14 let. Vystudoval zemědělské inženýrství. Podle nového zákona ale nesmí bez pedagogického minima učit na větší než poloviční úvazek.

Vzdělání se snažil doplnit v Liberci a v Hradci Králové. Nikde ale učitelské studium nedokončil. Přesto předložil řediteli Střední odborné školy ve Vrchlabí osvědčení z hradecké univerzity. Použil totiž doklad své známé a její jméno vyměnil za svoje.

„Bylo to ve zkratu, rozhodnutí rychle vyřešit něco, co jsem jinak vyřešit neuměl. Dostal jsem se pod velký tlak, měl jsem obavy z toho, že si nezachovám zaměstnání,“ vysvětlil Knob své jednání.

„Univerzita nám napsala, že doklad byl vydán, ale na jiné jméno. Přede všemi ostatními jsem se vyjádřil, že jsem došel k podvodnému jednání, a pan kolega víceméně přiznal, že školu nedokončil,“ komentoval situaci ředitel školy Václav Volejník.

Martin Knob musel ze školy odejít z hodiny na hodinu. Teď je v evidenci úřadu práce a shání zaměstnání. „Udělal jsem velmi hloupou věc, že jsem se tímhle způsobem zachoval. Ten stav jsem si plně uvědomoval a nesnažil jsem se z toho nějakým způsobem vylhat nebo vykroutit,“ říká Knob.

Ještě v minulém roce měl ambici školu řídit a rád by se mezi kolegy jednou vrátil. Jeho případ ale po trestním oznámení ze školy vyšetřují policisté a padělání nebo změna obsahu veřejné listiny jsou trestány až třemi roky vězení nebo zákazem činnosti.