Na Prašném mostě končí výluka, dvě další v okolí ještě pokračují

Praha – Křižovatka Prašný most na pražských Hradčanech je po půl roce opět v plném provozu. Změna je to především pro cestující v tramvajích, ty se totiž vracejí nejenom na samotnou křižovatku, ale také na terminál Hradčanská, zastávka Prašný most je obnovená. Obnoven je také provoz tramvají na Dejvickou a do Podbaby, naopak výluka v Evropské ulici pokračuje, skončí až ve druhé polovině října. Současně začala také tramvajová výluka v Badeniho ulici.

Přes Prašný most nejezdily tramvaje od Velikonoc, od začátku letních prázdnin se navíc nejezdilo ani na žádné trati z Dejvické. I když výluka na nejdelší trati v oblasti pokračuje, znamená otevření křižovatky významné zlepšení. „Zprovoznění dvou důležitých tramvajových tratí tuto sobotu díky dodržení plánovaných termínů je určitě dobrou zprávou především pro občany Prahy 6, kterým v této oblasti komplikovalo dopravu hned několik na sobě nezávislých staveb během celého léta,“ uvedl bývalý ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek.

Do obvyklé trasy se s koncem výluky vracejí linky 1 a 56, v oblasti Hradčanské také linka 25, které se však stále týká výluka v Libni. Ostatní linky, které přes Hradčanskou jezdí, jsou však zasaženy další výlukou, která naopak v oblasti začíná. Mimo provozu zůstane až do 24. října Badeniho ulice mezi Hradčanskou a Chotkovými sady, rovněž do 24. října zůstane rozkopána také trať z Dejvické do Divoké Šárky. Odkloněny jsou kvůli těmto výlukám tramvaje číslo 5, 12, 18, 20, 26, 51 a 57.

Linky 5 a 20 jsou propojeny, na Malostranské si prohazují čísla, tramvaje 5 tak jezdí po trase Ústřední dílny DP – Malostranská, spoje číslo 20 po trase Malostranská – Sídliště Barrandov.

Linka 12 objíždí uzavřenou Badeniho ulici po své staré trase po nábřeží Kapitána Jaroše, linky 18 a 57 přes Královský letohrádek.

Linka 26 se vrací na Hradčanskou a Dejvickou, odkud pokračuje na Podbabu. Stejně je odkloněna noční linka 51.

Kvůli výluce v Evropské ulici zastavují na tramvajových zastávkách pravidelné autobusové linky, jako náhhradní autobusová doprava jsou také zavedeny linky X-26 (Dejvická – Bořislavka – Nádraží Veleslavín – Divoká Šárka), X-20 (Vítězné náměstí – Dejvická – Bořislavka – Nádraží Veleslavín) a noční X-51 (Vítězné náměstí – Dejvická – Bořislavka – Nádraží Veleslavín – Divoká Šárka).