Zloděje kočárku dopadli policisté rychle. Lidé totožnost muže zveřejnili na Facebooku

Sociální sítě neslouží pouze k zábavě, ale také například pomáhají kriminalistům v pátrání po pachatelích. Videa anebo fotografie podezřelých zpravodajská média například na Facebooku zveřejňují okamžitě a častokrát policisté znají jméno podezřelého dříve, než je zveřejní televize nebo tisk.

Například video zloděje, který v Ostravě ukradl kočárek, v únoru doslova zaplavilo sociální sítě. A výsledek přišel téměř okamžitě.

„Zloděje kočárku, kterého zachytila kamera ve výtahu jednoho domu v Ostravě, lidé okamžitě v komentářích popsali,“ sdělil editor sociálních sítí České televize Marek Švidrnoch.

Policie se tak téměř záhy po zveřejnění videa dozvěděla nejen to, jak se muž jmenuje, ale i kde bydlí. Na základě toho ho bezpečnostní složky během pár hodin vypátraly.

Odcizení dětského kočárku, jehož hodnota přesahovala částku 10 tisíc, jsme medializovali 4. února. Ještě tentýž den jsme přijali několik poznatků vedoucích k osobě pachatele. Druhého dne policejní komisař sdělil podezření ve zkráceném přípravném řízení dvacetiletému muži z Ostravy pro přečin krádež.
Richard Palát
mluvčí, Policie ČR

Další případ, který policisté v Ostravě kvůli medializaci velmi rychle objasnili, byla loňská rvačka v tramvaji. „Šestého prosince jsme zveřejnili případ fyzického útoku na zahraniční studenty. Následující den se dostavil na ostravské policejní oddělení podezřelý, který se předchozího dne poznal v televizní reportáži,“ doplnil policejní mluvčí Richard Palát.

Přesnou statistiku, odkud lidé mají informaci o zveřejněném pátrání, si policie podle zjištění České televize nevede. Sociální sítě ale podle policistů mají na jejich práci čím dál větší vliv.