V Olomouci má vzniknout futuristické muzeum. Depozitář by pojal na 200 000 uměleckých děl

Projekt Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), který má představovat ojedinělou expozici výtvarného umění střední Evropy, se po letech diskusí a příprav sune kupředu. V Olomouci by mohl vyrůst do šesti let.

Návrh budovy, který před lety rozdělil veřejnost, již prošel drobnou úpravou. Hlavní změny se podle zjištění České televize odehrály uvnitř objektu – například se zvětšily podzemní depozitáře.

„V exteriéru se změny nejvíce dotkly fasády směrem do Denisovy třídy, kdy jsme vytvořili po dohodě s památkáři niku, do které by se každý rok vkládalo jiné umělecké dílo,“ dodal architekt Jan Šépka.

Olomoucké SEFO nemá zůstat jen na papíře (zdroj: ČT24)

Námitky k projektu však má olomoucký magistrát. Vadí mu, že neproběhla řádná architektonická soutěž a že zakázka připadla napřímo vybraným architektům. Architektonickou soutěž přitom muzeum podle vedení města slibovalo.

„Využiji toho, že jsem poslancem. Už jsem se setkal s ministrem kultury a požádal jsem ho, aby celou záležitost prošetřil,“ doplnil primátor města Olomouce Antonín Staněk (ČSSD).

SEFO by mělo vyrůst v proluce ze 60. let minulého století v historickém jádru Olomouce v Denisově ulici. Hlavním důvodem, proč prázdné místo za dřevěnou ohradou ještě projekt SEFO nezaplnil, je ten, že moderní kulturní centrum dosud nezískalo zhruba půlmiliardovou dotaci z evropských fondů.

Veřejnost návrh stavby rozdělil

S návrhem stavby navíc nesouhlasila ani část olomoucké veřejnosti, a to hlavně kvůli futuristickému vzezření plánovaného muzea. „Podle příznivců stavba výrazně obohatí centrum Olomouce. Odpůrcům se ale nelíbí, že bude stát přímo naproti baroknímu kostelu Panny Marie Sněžné,“ uvedl redaktor České televize Marek Vrlák.

Ambiciózní projekt SEFO od počátku provázela řada komplikací. Kromě majetkoprávních problémů při výkupu pozemků pro novostavbu k nim patřilo i odmítnutí architektonické soutěže ze strany České komory architektů. Muzeum proto zadalo vypracování architektonické studie jako zakázku menšího rozsahu a obrátilo se na architekty Michala Sborwitze a Jana Šépku, s nimiž mělo řadu zkušeností z minulosti z rekonstrukce Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea.

  • Projekt SEFO stvrdili svým podpisem v roce 2008 v Olomouci zástupci všech zemí visegrádské skupiny. Za zdmi architektonicky odvážné budovy měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů, součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum. Projekt byl ale z dotačního řízení vyloučen s odůvodněním, že naplňuje znaky takzvané veřejné podpory.
  • Záměr neuspěl poté ani v dalším evropském dotačním titulu, neboť program byl omezen maximální hranicí 123 milionů korun.
  • SEFO je jedním z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. K jeho hlavním cílům patří zejména podchycování různorodých projevů výtvarné kultury středoevropského regionu po druhé světové válce. Počítá s novostavbou v proluce v sousedství Muzea umění o rozloze 1800 metrů čtverečných. Nový centrální depozitář má pojmout až 200 000 uměleckých děl.

Vedení Muzea umění v Olomouci ale navzdory výhradám považuje projekt SEFO z hlediska dalšího rozvoje muzea za naprosto zásadní a dál na něm pracuje. „Sbírkové předměty už nemáme kam ukládat. Pronajímáme si různé prostory. Ne každý z nich je vhodný pro umělecké předměty,“ ozřejmil mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Ministerstvo kultury stavbu zařadí do investičních plánů. Pokud záměr schválí vláda, může Muzeum umění počítat se skoro pěti sty padesáti miliony korun. Podobu SEFA již schválil Národní památkový ústav včetně jeho vědecké rady.