U břeclavského nádraží roste cyklověž. Parkovací dům pro kola se osvědčil už v jiných městech

Břeclav staví u hlavního nádraží za 15 milionů korun parkovací věž pro kola. Začne fungovat na podzim a nabídne cyklistům 116 míst. Budou v ní moci nechat kolo za pět korun na den, město jedná i o bezplatném fungování pro zákazníky Českých drah.

Cyklověž funguje tak, že lidé po zaplacení symbolického poplatku vloží své kolo do dveří parkovacího domu a automat ho sám uskladní. Když majitel vloží zpátky lístek nebo žeton, automat mu zase jeho kolo vydá. Cyklisté si přitom z kol nemusí nic sundávat a mohou si na něm nechat i přilbu, brašny a další věci.

„Břeclavi se, jak je známo, říká moravská Šanghaj, spousta lidí jezdí od jara do podzimu na kole a pak za prací vlakem do Brna. O kola se bojí, tak jsme pro ně chtěli vybudovat zabezpečené parkování,“ řekl místostarosta Svatopluk Pěček (ANO).

Základy pro věž u břeclavského nádraží vznikly už loni na podzim. Samotná montáž ale začala kvůli počasí až nyní. „Věž by měla být zkolaudovaná v září, kdy by měla začít fungovat. Jejím správcem bude městská policie,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Holobrádek s tím, že chce město jednat s Českými drahami o tom, že by držitelé In-karty měli parkování zdarma.

Cyklistům zůstanou k dispozici i klasické stojany na kola před výpravní budovou a za parkovištěm u pošty. Stavbu cyklověže pokryje ze dvou třetin dotace od státu. „V těsné blízkosti vznikne i WC a čekárna pro cestující, kteří využívají autobusové nádraží,“ dodal Holobrádek.

Sedmá cyklověž v Česku

Cyklověž v Břeclavi je již sedmou podobnou stavbou v republice. „Připraveny jsou další čtyři projekty, to ukazuje, že lidé tuto službu mají rádi. Motivuje je k tomu, aby vyměnili auto za kolo, nebo dokonce elektrokolo, a nemuseli se o ně bát,“ řekl Rudolf Bernart, jednatel společnosti Systematica, která dodává automatické kolárny Bike Tower.

Tu první otevřeli v únoru 2013 v Hradci Králové na Riegrově náměstí. Loni ji tamní zastupitelstvo kvůli chystané demolici nedalekého hotelu odkoupilo a hodlá ji přesunout k autobusovému terminálu. Druhá hradecká cyklověž se pak nachází u nákupního centra. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Další parkovací domy pro jízdní kola jsou v Přerově, Pardubicích nebo Třinci. Zatímco pro cyklověž nalezl jejich tvůrce Rudolf Bernart inspiraci na Tchaj-wanu, v jeho konceptu se již dříve zase zhlédla jiná města v zahraničí.