Armáda hledá v Brdech starou munici. Jak a kdy úklid skončí? Ví bůh

Jince (Příbramsko) – Již rok čistí armáda brdské lesy od nevybuchlých tankových a dělostřeleckých projektilů. Připravuje tak rušený vojenský újezd na úplné otevření veřejnosti v roce 2016. Práce ale postupují velmi pomalu, vojáci navíc připravili opatření, kterým se připraví o část lidí, kteří se na úklidu prostoru podílejí.

Od roku 1950 jsou Brdy přísně střeženým vojenským prostorem. Od doby, kdy Spojené státy ustoupily od plánované stavby části protiraketového systému, spěje vojenský újezd k zániku. Než se ale armáda stáhne, musí Brdy zbavit tuny nevybuchlé munice. „Byla vystřelená, prošla hlavní. Zapalovače, které jsou součástí munice, nevybuchly – nevíme proč,“ uvedl vojenský pyrotechnik Robert K. Vojáci začali zbylé granáty likvidovat loni v říjnu, denně zničí několik desítek kilogramů.

Že je odstranění nevybuchlé munice důležité, dokládají opakované incidenty, kdy nalezené granáty vybuchnou sběratelům, kteří si je odnesou domů. Loni v květnu dokonce zahynul sběratel z Plzně, když se pokoušel nalezený granát rozebrat. Jen několik týdnů poté utrpěl při výbuchu nalezené munice zranění jiný sběratel na Hodonínsku.

Pokud ale budou vojáci s detektory kovů v Brdech postupovat stejnou rychlostí jako dosud, svoji práci během příštích dvou let nestihnou ani v nejmenším – celkem by měli prohledat 160 kilometrů čtverečních, během prvního roku ale stihli vyčistit pouze dva. „Podmínky tady nejsou jednoduché, na každých dvou metrech čtverečních můžete očekávat nález,“ zdůvodnil pomalý postup velitel bechyňské 15. ženijní brigády Róbert Bielenný.

Karel Rožánek o úklidu munice v Brdech (zdroj: ČT24)

Armáda ovšem chystá krok, který by mohl úklid Brd zpomalit ještě výrazněji. Miny totiž hledá pouze jedenáct profesionálních vojáků, dalších 25 lidí jsou civilní zaměstnanci, například bývalí vojáci. Teď se ale armáda rozhodla, že už je nepotřebuje a ke konci roku je propustí. „Armáda se na nás vyprdla,“ zhodnotil krok vojáků Alexandr Tomeš, který v Brdech pracuje od dubna. Podle Róberta Bielenného však není nazbyt. „Musíme se dívat na efektivní vynakládání finančních prostředků resortu obrany,“ prohlásil velitel ženistů.

Na zpřístupnění brdského vojenského prostoru čekají například turisté nebo houbaři. Dočkají se na začátku roku 2016. Pokud se ale čištění újezdu od munice nezrychlí, budou Brdy bezpečné až za dalších 80 let.