Elektrotechnický průmysl se prudce rozvíjí. Zaměstnanců je ale málo, nahrazují je roboti

Český elektrotechnický průmysl v posledních letech roste, chybí mu ale zaměstnanci. Firmy na to reagují digitalizací a automatizací výroby. Na veletrhu Amper v Brně to řekl ředitel Elektrotechnické asociace České republiky Jan Prokš. Podle něj v oboru pracuje sto padesát tisíc lidí, potřebuje ale desetitisíce dalších.

Elektrotechnický obor stejně jako česká ekonomika roste. Letí nahoru rychleji, než je evropský průměr. „Máme z toho radost a zároveň lehké mrazení v zádech. Historie ukazuje, že čím strmější je let vzhůru, tím bývá ostřejší pád,“ řekl ředitel Elektrotechnické asociace České republiky Jan Prokš. Sám neočekává v budoucnu prudký pád, spíše zpomalení tempa růstu.

Jako přirozená brzda růstu podle Prokše funguje nedostatek pracovních sil. „Nedostatek pracovních sil nás nutí hledat jiná řešení,“ uvedl ředitel Elektrotechnické asociace České republiky Jan Prokš a zmínil průmysl 4.0 a zavádění digitalizace a automatizace.

Roboti by neměli lidi z výroby úplně vyloučit

Cílem průmyslu 4.0 podle něj není vyloučit lidi z výroby, stroje je nahrazují zejména proto, že je jich málo, a na místech, kde je práce náročná nebo nebezpečná. „Z robotizace nemám obavu. První začala v místech, která byla pro člověka nebezpečná, jako agresivní chemické procesy. Bylo to člověku ku prospěchu. Vyřadíme ho z procesů, kde je to pro něj nebezpečné nebo kde je práce dlouhodobě monotónní,“ řekl Jan Prokš. Tam, kde člověk nebude pracovat u linky, bude stroj kontrolovat.

Nedostatek pracovních sil potvrzuje i koncern ABB, který řádově potřebuje doplnit desítky pozic, zejména v Ostravě. „Shánět zaměstnance v oboru je velmi těžké,“ řekla ředitelka komunikace ABB pro ČR Michaela Edgerleyová. Týká se to podle ní jak dělníků, tak administrativních pozic. ABB má sídlo ve Švýcarsku. Do Česka společnost přišla začátkem 90. let minulého století. Podniká v ČR v oblasti energetiky a automatizace a zaměstnává zde přes 3400 lidí.

Nejvíce zastoupeným oborem na čtyřdenním veletrhu AMPER 2018 v Brně je právě obor automatizace. Na veletrhu se představí téměř šest set vystavovatelů z dvaceti osmi zemí. Firmy zaplnily tři pavilony, vystavují i na venkovních plochách brněnského výstaviště.