Nová D3 se už opravuje, asfalt vydržel jen čtvrt roku

Tábor – Před čtvrt rokem slavili jihočeští řidiči zprovoznění části dálnice D3 od Tábora k Veselí nad Lužnicí, která odvedla tranzitní dopravu z měst a obcí táborské aglomerace. Teď už jim cestu zpomaluje rozkopaná část od Tábora k Plané nad Lužnicí – tři měsíce od otevření už musí silničáři vyměňovat asfalt. Příčinou jsou podmínky a vysoká rychlost, když se dálnice dokončovala.

Bývalý ministr dopravy slíbil, že od začátku prázdnin bude možné využívat při cestách na jih – třeba k moři do Chorvatska nebo na rakouské hory – nový jihočeský dálniční úsek. Ředitelství silnic a dálnic na dotáhnutí stavby do stavu, kdy bude možné jezdit po ní, tlačilo a stavební firmy mu vyhověly. Teď se ale ukázalo, že rychlé dokončení stavby přineslo možná i více problémů, než kolik jich vyřešilo. Kvůli podmínkám, ve kterých se dálnice dokončovala, je už teď nutné měnit asfaltový povrch v jízdním pásu směrem na Prahu.

Povrch vozovky pokládali stavbaři během letošního deštivého jara – pršelo tehdy takřka nepřetržitě, deště nakonec způsobily jedny z největších záplav historie. Pokud však měla být dálnice hotová do prázdnin, nebylo zbytí a dělníci museli – bez ohledu na technologické postupy – položit asfalt „na vodu“. Protože nepřilnul, musí ho po pouhých třech měsících provozu vyměnit.

Kromě mimořádné opravy již dokončené součásti dálnice se pracuje také v okolí dálnice na prvcích, které stavbaři nestihli na jaře dodělat. Ředitelství silnic a dálnic uvedlo, že komunikace ještě není kolaudovaná, je nutné dokončit i některé bezpečnostní prvky – konkrétně ploty. Kvůli jejich nepřítomnosti se na vozovku dostávají zvířata, za tři měsíce provozu zaznamenala policie již pět střetů aut se zvěří. Všechny se obešly bez zranění lidí, ale spíše šťastnou náhodou – například když se na dálnici dostalo stádo divokých prasat, připletla se pod kola kamionu. Obdobná srážka osobního auta s prasaty by ale mohla mít podle policistů pro posádku automobilu i tragické následky.

Omezení na dálnici D3 mezi Táborem a Planou je naplánováno do 24. září. Jezdí se v každém směru jedním pruhem, rychlostní limit klesl na 80 km/h. Stát za opravu neplatí, probíhá na náklady dodavatele.