V Bohumíně preventivně varují před chemickou havárií. S chlorem pracuje místní chemička

Odborníci radí, jak se chovat při chemické havárii (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Bohumína v uplynulých dnech dostali do schránek informační letáky. Ty jim radí, co by měli dělat v případě havárie ve zdejší chemičce. Letáky vydává Krajský úřad Moravskoslezského kraje, který informace pravidelně aktualizuje.

V případě havárie by v regionu byli obyvatelé okamžitě informováni, například signálem výstražné sirény. Potvrdila to Kateřina Blažková, koordinátorka z oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení.

Lidé by se podle ní měli při chemické havárii ukrýt v místnosti, ve které uzavřou okna, dveře a vypnou také případnou klimatizaci nebo větrání.

Zóna havarijního plánování v okolí areálu chemického závodu Bochemie a. s.
Zdroj: Bochemie a. s. / Moravskoslezský kraj

„Většina průmyslových chemikálií je těžší než vzduch,“ zmínila Kateřina Blažková s tím, že se nebezpečné látky kvůli tomu drží při zemi. Podle expertů se tak lidé nesmějí při výskytu například chloru v ovzduší ukrývat ve sklepech či nižších podlažích.

Bohumínská Bochemie se v současnosti zabývá výrobou celé řady produktů od materiálů pro průmyslové akumulátory po čistící a desinfekční prostředky. Počátky firmy se datují do roku 1904. Mezi nejvýznamnější výrobky firmy patří například aspirin či umělé sladidlo sacharin. Nyní se společnost věnuje například technologiím pro výrobu nanoforem oxidu zinečnatého.

  • – nepřibližovat se k místu havárie
    – vyhledat ochranu v budově
    – zavřít okna, vypnout klimatizaci, ventilaci
    – nezdržovat se v blízkosti oken
    – omezit telefonování
    – v autě vypnout ventilaci a opustit prostor havárie
    – zapnout rozhlas či televizi
    – dbát pokynů bezpečnostních složek při možné evakuaci
    – chránit nos a ústa navlhčenou rouškou

Nebezpečí představují i zimní stadiony

Kromě chemiček mohou být svému okolí nebezpečné i další provozy. Například zimní stadiony, masokombináty, pivovary, které používají čpavek jako chladicí médium.

„Špatné je, že se většinou nacházejí v zástavbě,“ upozornila Kateřina Blažková, podle níž další nebezpečí může pocházet také z úpravny vody, která k čištění vody využívá jedovatý chlór.

Větší havárii zaznamenali hasiči v Bohumíně v roce 2015. Tehdy se chlór do ovzduší dostal při jeho přečerpávání do přistavené železniční cisterny. Díky včasnému zásahu bezpečnostních složek se však událost obešla bez dalších následků na zdraví obyvatel.

Horší z tohoto pohledu byl únik stejné látky v havířovské nemocnici, ke kterému došlo před šesti lety.  Hasiči tehdy evakuovali 50 lidí. Celkem 17 zaměstnanců vyhledalo ošetření. Šest z nich skončilo v nemocnici.

Chlor unikl při manipulaci s chemikáliemi z dezinfekční místnosti rehabilitačního oddělení. Posléze zamořil sklepy a další prostory nemocnice.