Zapněte si mobily! Zlínská filharmonie experimentuje

Neobvyklého experimentu zlínské filharmonie se zúčastnil i reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Hudebníky ze zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů doprovázel na koncertě 20členný sbor hráčů na mobilní telefony. Se speciální aplikací se tak stali aktéry skladby soudobého francouzského skladatele Bernarda Cavanny i přímo posluchači.

„Prosíme, abyste si zapnuli své mobilní telefony. Opakuji, zapnuli své mobilní telefony,“ ozvalo se před koncertem zlínské filharmonie neobvyklé upozornění.

Bernard Cavanna vyjmul několik fragmentů z Beethovenovy Deváté symfonie a sladil je se zvuky mobilní aplikace. Dvacet studentů s mobily a filharmoniky na pódiu, stovky mobilů pak hrály z hlediště. „Abyste se naučil hrát dobře na hudební nástroj, potřebujete tak deset let. Abyste se naučil ovládat mobilní aplikaci, potřebujete deset vteřin. Od té chvíle jste součástí orchestru,“ řekl hudební skladatel a dirigent Pierre Bassery.

S mobilem stejně jako ostatní v hledišti třepal, přepínal zvuky a na pokyn křičel i reportér České televize Josef Kvasnička. „Troufám si tvrdit, že to byl jeden z nejzvláštnějších koncertů. Nejen pro mě, ale i pro filharmoniky,“ popsal svůj pocit z koncertu Josef Kvasnička. Atmosféra byla podle něj úplně jiná než obvykle. Ostatně i posluchači byli jiní, daleko mladší. Koncert s mobilními telefony se nejspíš dlouho opakovat nebude, byl to jen výjimečný experiment.