Huť zkontroluje hi-tech dron. Na rozdíl od člověka dokáže komíny prohlédnout za okamžik

Kontrolu hutí usnadní dron (zdroj: ČT24)

V ostravské huti začal s kontrolou kritických špatně dostupných míst pomáhat dron. Zatím vyžaduje lidskou obsluhou, ale i tak je s ním „prověrka“ podniku o poznání rychlejší a levnější, než by ji zvládl běžný pracovník s klasickým nářadím a vybavením.

Na složení pilotních zkoušek se zde už připravuje osm zaměstnanců. Ti budou se zařízením celou huť kontrolovat několikrát týdně.

Takzvaná hexakoptéra výrazně zrychlí a usnadní prohlídky špatně dostupných míst, zařízení, budov, komínů nebo parovodů. Budoucí „údržbáři“ huti tak začnou místo brašny s nářadím nosit ovladač, se kterým budou ovládat hexakoptéru s vyměnitelnými kamerami.

Záznam z termovize rychle odhalí možné závady
Zdroj: ČT24

Jednou z nich je i termovizní systém, který snadno změří teplotu zkoumaného místa. A pomůže tak třeba odhalit vznikající požár.

Systém umí změřit teplotu od minus 40 až po 550 stupňů, zjistila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Prohlídka za okamžik

„Během chvíle jsme s dronem prozkoumali pár set metrů teplovodního vedení, což by běžnými silami ze země trvalo podstatně déle,“ sdělil Jiří Kadala ze společnosti Workswell, která školí ovládání těchto zařízení. 

První zaměstnanci se učí používat dron už několik týdnů. Pilotní zkoušky mají skládat už v červnu. Jednou z kamer na přístroji mohou pracovníci hutě ArcelorMittal Ostrava zjišťovat také objem skladovaných zásob, jako je třeba uhlí či koks.

Je to hodně náročné, musím říct, že jsem si myslel, že to bude jednodušší, je to velká zodpovědnost, musíme dodržovat spoustu pravidel.
Jan Čech
projektant, ArceloMittal Ostrava

Dron, který používají v huti, může podle odborníků letět do vzdálenosti až pěti kilometrů. Využít ho lze i také k zajištění ostrahy.

Na vzdušné kontroly si v huti dosud pronajímali externí firmy. „Stroj, který se rozhodli pořídit, stál 800 tisíc korun. Investice se vrátí za necelý rok,“ dodala Pavla Daňková.