Novoborští čekají už rok na opravu propadlé silnice

Nový Bor - Radnice v Novém Boru vyčítá Libereckému kraji, že se dostatečně nestará o své komunikace. Město už totiž druhým rokem čeká na slíbenou opravu silnice na Sloup, úsek se propadá. Hejtmanství tvrdí, že dělá, co může. Kroky při vypisování veřejné zakázky prý nejdou uspíšit.

Už více než rok vědí silničáři o tom, že se okraj silnice s chodníkem propadá. Kraj dokonce loni opravu schválil. Jenže doteď se pracovat nezačalo. Přes propadající se úsek přitom přecházejí lidé, včetně dětí, které tudy chodí do školy. „Hrozí zřícení celé vozovky,“ říká starosta města Jaromír Dvořák (SLK).

Stavební úřad už Libereckému kraji nařídil, aby stavbu zabezpečil před zřícením. Termín vypršel 10. září - tedy dnes. „Nic se neděje, moje nervozita už velmi stoupá, protože začal školní rok, denně tu chodí hodně lidí,“ konstatuje starosta.

Kraj tvrdí, že slib dodrží. Projekt totiž počítá s tím, že silnice bude opravena do 15. listopadu letošního roku a to podle hejtmanství platí. Vypsání veřejné zakázky prý nešlo uspíšit. Pracovat by se ale mělo začít už příští měsíc. „Odhad stavebních prací je čtyři až šest týdnů, takže se počítá s tím, že termín 15. 11. by měl být splněn,“ slibuje vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Před rokem byla oprava vyčíslena na dva miliony korun. Od té doby se ale silnice dál propadá. Už teď je jisté, že původní rozpočet stačit nebude.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)