Surikata, medojed i hrabáč. V novém pavilonu svatokopecké zoo se návštěvník nudit nebude

Na africkou faunu bude zaměřen nový pavilon Kalahari v centrální části zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce, který první návštěvníky přivítá v druhé polovině dubna. Stavba pavilonu stála zhruba 15 milionů korun. Pavilon už je hotový a budou do něj postupně nastěhována zvířata, potvrdil ředitel Radomír Habáň.

V novém africkém pavilonu budou surikaty či damani skalní, které měla svatokopecká zoo dosud ukryté ve svém zázemí. K vidění bude i hrabáč kapský a medojed kapský, druhy, které v olomoucké zoo dosud nebyly chovány. V Evropě je má pouze několik zoologických zahrad. Uvnitř pavilonu vzniklo i několik malých terarijních expozic a insektárií s africkými živočichy.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku postupně zatraktivňuje svoji nabídku, aby obstála v konkurenci. V posledních letech investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí.

Krásný moderní pavilon s africkými zvířaty je určitě dobrým krokem ke zvýšení atraktivity olomoucké zoologické zahrady. Ideální je, když může zoo lákat každý rok návštěvníky na něco nového, a to se tady na Svatém Kopečku daří.
Antonín Staněk

Nová atrakce: Bílý vlk i průchozí ptačí areál

Letos v létě se populární safari rozšíří o výběh s bílými vlky a zařadí se tak mezi několik málo zoologických zahrad na světě, které tento nevšední zážitek svým návštěvníkům nabízí.

„Velkorysý projekt safari posunuje olomouckou zahradu mezi ta nejlepší zoo. Myslím, že nabídka podívat se vlkům do očí jen přes drátěnou síť bude pro návštěvníky opravdu hodně zajímavá,“ řekl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).

Na jaře začne dlouho plánovaná rekonstrukce obří voliéry. V okolí jezírka v centrální části areálu v sousedství nového pavilonu Kalahari se zároveň připravují Africké mokřady. Projekt počítá se zvětšením vodní plochy, vytvořením ostrůvku a úpravou okolního prostoru.

Plány máme velkolepé. Pokud půjde vše podle nich, zrealizujeme původní záměr ze začátku 90. let a vznikne moderní průchozí expozice, kde se budou lidé pohybovat přímo mezi ptáky.
Karla Břečková
mluvčí zoo

Náklady na novinky se podle primátorova náměstka Filipa Žáčka pohybují kolem 23 milionů korun. „Na investicích do modernizace zoologické zahrady se podílí ze svého rozpočtu město Olomouc, je ale nutno dodat, že sama zoo si dokáže na značnou část těchto nákladů vydělat,“ řekl Žáček.

Zoologická zahrada dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová zhruba čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje.