Počínání firmy Moravia Industry zkoumá soud. Věřitel navrhuje, aby skončila v konkurzu

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení s firmou Moravia Industry, která loni na podzim koupila výrobu montovaných hal v závodu Hard Jeseník. Většina ze 130 jeho zaměstnanců poté navzdory příslibu obnovení produkce skončila na úřadu práce.

Návrh podal bývalý zaměstnanec Peter Antolík, který tvrdí, že mu Moravia Industry dluží za listopadovou mzdu a odstupné bezmála 100 000 korun.

Antolík v insolvenčním návrhu uvedl, že firma Moravia Industry, která nyní sídlí v Londýně, dluží peníze nejméně čtyřem dalším zaměstnancům a Úřadu práce ČR. Soudu proto navrhl, aby na majetek Moravia Industry prohlásil konkurz.

„Tato vyhláška (o zahájení insolvenčního řízení) není rozhodnutí o tom, zda je podaný insolvenční návrh důvodný,“ upozornil soudce Rostislav Krhut.

Moravia Industry koupila středisko Hard Jeseník, část závodu Vítkovice Power Engineering (VPE), ve výběrovém řízení 3. listopadu. Převzala stroje, know-how, zakázky, menší část nemovitostí a zhruba 130 zaměstnanců. Vedení Moravia Industry poté oznámilo, že v produkci montovaných hal hodlá pokračovat a jedná o zakázkách na příští rok. 

Ostravský podnik VPE, který dříve patřil k nejdůležitějším firmám strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka, je v úpadku a od loňského srpna v konkurzu. VPE dostala do potíží problémová stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku.

Situace je komplikovaná

Výpovědi, které loni v září rozdal zaměstnancům závodu Hard insolvenční správce VPE, firma Moravia Industry označila za neplatné. Velká část zaměstnanců Hard Jeseník s tím ale nesouhlasila a po uplynutí dvouměsíční lhůty se šla zaevidovat na pracovní úřad. Moravia Industry navíc některým zaměstnancům zrušila pracovní poměr za hrubé porušení pracovní kázně.

Mluvčí Moravia Industry Pavel Kočiš loni v prosinci sdělil, že většina ze 130 zaměstnanců závodu Hard Jeseník nakonec nepřijala nabídku pokračovat v pracovním poměru a nesouhlasila se zpětvzetím výpovědi, kterou kvůli zrušení závodu dostali pracovníci od insolvenčního správce VPE.

Výpovědi insolvenční správce rozdal v situaci, kdy předpokládal ukončení provozu jesenického závodu. K tomu ale nakonec fakticky nedošlo, protože závod Hard Jeseník byl na základě výběrového řízení prodán Moravia Industry. Výpovědi se tak podle zákona staly neplatné, na což jsme všechny zaměstnance upozornili.
Pavel Kočiš
mluvčí Moravia Industry

Zaměstnancům, kteří na svých výpovědích trvali, pracovní poměr podle Kočiše zanikl k 30. listopadu. „Nárok na odstupné nevznikl. Část zaměstnanců však má opačný právní názor. Nárok na odstupné se tak zřejmě stane předmětem řady právních sporů,“ míní Kočiš.

U části zaměstnanců podle něj firma Moravia Industry okamžitě zrušila pracovní poměr, protože se „systematicky odmítali řídit pokyny vedení závodu“.

O pronájem hal se vede spor

Společnosti Moravia Industry a Vítkovice vedou spor o platnost pronájmu výrobních hal v areálu závodu Hard Jeseník. Zatímco firma Vítkovice tvrdí, že Moravia Industry měla její haly kvůli výpovědi do konce února vyklidit, tak protistrana výpověď z nájmu napadla u soudu a zároveň požádala o předběžné opatření. Další soudní spor se týká loňského prodeje nemovitostí v areálu Hardu.

Podle serveru Hlídací pes je vážným zájemcem o jesenický Hard rakouská společnost Assmont, která se o společnost zajímala už v době jejího prodeje Moravia Industry.

Potíže jsou i v další firmě, která byla prodána v konkurzu coby bývalá část podniku Vítkovice Power Engineering. Jedná se o společnost Vítkovické strojírny, jejichž více než 600 zaměstnanců čeká na své výplaty.