Pod Ostravou leží 400 let staré sklepy. Nová zástavba je zničí, část však možná ukážou skleněné průzory

Archeologové budou od čtvrtka po zimní přestávce pokračovat v průzkumu parkoviště v centru Ostravy. Našli tam sklepy dnes už neexistujících domů postavených možná už v 16. století.

Umožní-li to počasí, mohl by archeologický průzkum do konce března skončit, uvedla mluvčí Národního památkového ústavu v Ostravě Petra Batková. První fázi záchranného archeologického výzkumu archeologové provádějí na parkovišti mezi ulicemi Velká, Muzejní a Pivovarská v centru Ostravy.  

Cílem je především zjištění stavu dochování sklepů, které patřily k původní domovní zástavbě podél Velké ulice.
Petra Batková
mluvčí Národního památkového ústavu v Ostravě

Prostor dnešního parkoviště zaujímá plochu původně osmi městských parcel. Těsné sousedství s náměstím, centrem středověkého města a poloha podél ulice Velké napovídají, že od počátku založení města v roce 1267 patřily tyto parcely mezi nejvýznamnější. Velká byla původně komunikační tepnou spojující náměstí s Hrabovskou bránou.

Na uvedených parcelách měli domy velkoměšťané. Disponovali právem vařit a prodávat pivo, což patřilo ve středověku i později k velmi výnosným činnostem.

Význam sledovaných domů později klesal. Ve druhé polovině 19. století se zde začaly koncentrovat hospody, kabarety, šantány i vetešnictví. Po roce 1955 byly tyto domy postupně demolovány. „Jednalo se o velkou ztrátu. Soubor staveb, které v moderní době neprošly žádnou radikální přestavbou, představoval jedinečný doklad vývoje města před jeho proměnou v důsledku rozvoje těžby uhlí a industrializace,“ řekl ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula.

V centru města se plánuje výstavba

Prvotní bádání ukázala, že část sklepů v úrovni domovní fronty Velké ulice může pocházet z renesančního či barokního období. Archeologické práce předpoklad potvrdily. Archeologové už odstranili suť ze sklepů bývalých domů označených čísly 54 až 56.

„Sklepy se nacházejí v poměrně dobrém stavu. Demolicí byly zničeny vrchní části kleneb, aby mohly být zaplněny jednotlivé místnosti,“ uvedla mluvčí. Dodala, že zásyp sklepů obsahuje například kusy podlah se secesními dlaždicemi, patky podloubí. Dále také předměty přibližující dobu existence budov, například skleněné lahve, kostry kol, součást výčepního zařízení.

Představitelé ostravského magistrátu chtějí poznatky využít pro plánovaný projekt nové zástavby. Na místě nynějšího parkoviště by měly vzniknout byty, obchody, restaurace i podzemní parkoviště.

Městský radní Lukáš Semerák (Ostravak) již dříve řekl, že by se sklepení mohla nasvítit. V chodnících by pak mohly být skleněné výplně, přes které by bylo do nich částečně vidět.