Měst s levnými taxíky pro seniory přibývá. Jedna jízda stojí do 30 korun

Seniortaxi ve Šternberku (zdroj: ČT24)

V Olomouckém kraji roste počet měst, která zavádějí taxislužbu pro seniory. Důchodci se díky tomu mohou nechat za symbolický poplatek odvézt k lékaři, do obchodu či na úřady. Levné taxi pro důchodce zavádějí v Uničově, později se rozjede také ve Šternberku.

V Uničově na Olomoucku budou vozidla seniortaxi dostupná od tohoto čtvrtka. Důchodce za dvacetikorunový poplatek svezou na místní polikliniku či do lékařské ordinace.

Služba bude v Uničově k dispozici ve všední dny od 07:00 do 14:00. „Podle zájmu a praxe uvidíme, jestli bude potřeba některý parametr ještě upravit,“ řekl Vincour.

Zavedením služby jsme reagovali na poptávku seniorů. Navíc podobná forma dopravy starších obyvatel k lékařům funguje i v řadě jiných měst.
Radek Vincour
starosta Uničova

Od 20. března začne levné a stejně zaměřené taxi fungovat i ve Šternberku na Olomoucku.

„Zavádíme ji ve spolupráci s firmou Taxi Kopíček,“ řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Zájemci o tuto službu si budou muset vyřídit speciální průkaz, na který má nárok senior starší 75 let s trvalým bydlištěm ve Šternberku. „Cestující se jím budou prokazovat při nástupu do vozidla taxislužby,“ podotkla Černocká.

Pokud se služba Senior Taxi osvědčí, je město připraveno navýšit počet jízd za měsíc, případně snížit věkovou hranici přepravovaných osob.
Jitka Zajacová
vedoucí odboru sociálních věcí šternberské radnice

Držitel průkazu bude mít ve Šternberku nárok na pět zvýhodněných jízd v každém kalendářním měsíci. Služba bude fungovat v pracovní dny od 07:00 do 17:00, jízda vyjde na 30 korun.

Prostějov měl levné taxi v regionu jako první

Taxislužbu pro dříve narozené obyvatele města již v roce 2015 jako první zavedl Prostějov, kde ji nyní měsíčně využívají stovky lidí.

Službu od loňského podzimu nabízí i Litovel na Olomoucku. Taxislužba tam zajišťuje seniorům se ztíženou schopností pohybu dopravu k lékaři, na úřad, poštu, hřbitov, rehabilitace či na nádraží, a to za výhodnějších cenových podmínek než běžné taxi.

Jejím provozovatelem je spolek Akselit. Na taxi finančně přispívá radnice, ostatní náklady, jako je odměna řidiče, pořízení vozidla či provoz dispečinku, jsou v režii spolku.