Praha hlásí 23 případů spalniček. Onemocnělo i devět dětí, které nenechali rodiče očkovat

Hygienici za uplynulé dva měsíce zaznamenali v Praze už 23 případů spalniček. Většina případů jsou děti a mladiství do 17 let, podle hygieniků nebylo 12 nakažených proti spalničkám očkováno. Zatímco ještě před dvěma lety se počty pacientů se spalničkami pohybovaly v jednotkách za celý rok, loni se objevila plošná epidemie v Moravskoslezském kraji, kde onemocnělo 130 lidí. V celé Evropě se loni počty spalniček zvýšily trojnásobně.

„V průběhu uplynulých let se v Praze spalničky vyskytovaly spíše sporadicky a většinou se jednalo o zavlečené případy,“ uvedl šéf pražských hygieniků Jarolímek. „Bohužel se ukázalo, že v aktuálním případu nebylo devět dětí očkováno proto, že vakcínu v řádném termínu rodiče odmítli,“ dodal Jan Jarolímek. Očkování je přitom v Česku povinné.

Někteří rodiče ale považují vakcíny za nebezpečné a snaží se očkování buď odložit do pozdějšího věku, nebo se mu úplně vyhnout. Podle odborníků však škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu, která vzniká, když je proti nemoci očkováno zhruba 95 % všech obyvatel. Potom chrání i ty, kteří být očkováni nemohou.

Rodičům, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Neočkované děti také nepřijímají školky a školy v přírodě. Situací se zabývaly i soudy, několik kauz ale ještě čeká na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Spalničky začínají horečkou, charakteristická je vyrážka

Spalničky patří mezi vysoce infekční nemoci a šíří se kapénkami. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Onemocnění může navíc zkomplikovat zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku. Od roku 1980 však nebylo v Česku zaznamenáno na tuto nemoc úmrtí.

Lékaři doporučují rodičům, aby si překontrolovali, jestli jsou jejich děti proti spalničkám vakcínou chráněné. Praktický lékař může protilátky zjistit, vyšetření však není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a stojí asi 400 korun.

Po zhruba 30 až 40 letech ovšem účinnost očkování klesá a lidé už často nejsou imunní, proto u nich můžou spalničky vypuknout. Vážné komplikace se ale nejčastěji vyskytují u dětí do pěti let.

V posledních sedmnácti letech byly počty případů v celém Česku většinou v řádech jednotek, výjimečně v desítkách. Nejvyšší počet byl v roce 2003 třicet nemocných. V několika letech se naopak spalničky neobjevily vůbec. Loňská epidemie na Ostravsku vypukla v dubnu a během roku onemocnělo 130 lidí. Skoro polovina nemocných přitom byla ve věkové kategorii nad 30 let.