Policie si v Uherském Hradišti přišla pro 11 lidí včetně pracovníka odboru dopravy

Policie si ve středu odvedla pracovníka odboru dopravy  a správních agend v Uherském Hradišti. Ve městě podnikli policisté razii kvůli majetkové trestné činnosti, celkem zadrželi na různých místech jedenáct lidí. Starosta města už dříve upozorňoval policii na možné páchání trestné činnosti zaměstnanců městského úřadu, radnice obdržela řadu anonymních podnětů.

K zásahu kriminalistů podle něj došlo na základě dlouhodobého prověřování. Policie zatím dala najevo, že jedenáct zadržených podezírá z majetkové trestné činnosti, její druh však neupřesnila.

„V současné době nadále probíhá prověřování, proto v tuto chvíli nebudeme sdělovat žádné bližší informace,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Tajemník městského úřadu Josef Botek odpoledne řekl, že policisté zasahovali v Revoluční ulici, kde sídlí odbor dopravních a správních agend. Zároveň potvrdil, že jedním ze zadržených lidí je zaměstnanec úřadu. „Tato osoba byla zadržena pro podezření ze spáchání trestné činnosti v mimopracovní i pracovní oblasti,“ řekl Botek.

V souvislosti s vyšetřováním zapečetila policie jednu z kanceláří. Celé pracoviště zůstalo uzavřeno. „Provoz oddělení bude obnoven v nejkratším možném termínu. V pátek už by mělo fungovat bez omezení,“ uvedl tajemník.

Starosta města Stanislav Blaha (ODS) upozornil, že odbor patří do výkonu státní správy. Radnice však k němu v minulosti obdržela řadu anonymních písemných podnětů. „Byli jsme v tomto směru činní. Jednak jsem využil svého práva a některé věci jsem nechal prověřit interním auditem. Zároveň jsme po vzoru kladenského úřadu požádali o součinnost ministerstvo dopravy, protože řada té práce probíhá na zařízeních a softwaru v jeho majetku,“ řekl starosta.

Uvedl, že už dříve podal na policii podnět pro podezření ze spáchání trestné činnosti zaměstnanců městského úřadu. „Policie mi po prošetření podnětu sdělila, že celou záležitost odkládá, neboť se nepodařilo tuto skutečnost potvrdit,“ řekl Blaha.