Soud řešil případ Řeka, který podle obžaloby před 26 lety podváděl. Atény však mají případ za promlčený

Krajský soud v Ostravě se v úterý zabýval 26 let starým případem podvodů za víc než 26 milionů korun. Obžalovaný Řek Kostas Boutoulis podle obžaloby s dalším krajanem, který už byl pravomocně odsouzen, v roce 1992 ve velkém v Česku a na Slovensku nakupovali, avšak neplatili.

Za to soudkyně Boutoulisovi udělila podmíněný trest. Boutoulis u soudu nebyl, pobývá v Řecku. Už dříve se soudnímu procesu vyhýbal, byl na něj vydán evropský zatykač a souzen byl jako uprchlý.

Boutoulis s dalším komplicem v roce 1992 od různých firem objednávali různé zboží a služby. Například odebrali sklářské výrobky za přibližně pět milionů korun. Pořizovali i rámy a rámovací lišty. Podle soudu však neměli v úmyslu zboží a služby zaplatit. Neplatili ani za kamiony, které toto zboží odvážely do Řecka. 

Dlouho se oba trestnímu stíhání vyhýbali. Soud na ně vydal v roce 2015 evropský zatýkací rozkaz. Řecké orgány ale odmítly obviněné vydat. Z jejich pohledu už byly případné zločiny promlčené. V roce 2016 ostravský krajský soud vynesl první rozsudek. Udělil podmíněné tresty. V případě Kostase bylo hlavní líčení vedeno jako proti uprchlému. Úřadům v Řecku se dlouho nedařilo doručit mu rozsudek.

Krajský soud rozhodoval již podruhé

Povedlo se to až před časem, když si dvaašedesátiletý muž přišel vyřídit na úřad v Řecku nové doklady. Úředníci mu rozsudek doručili. S ohledem na to, že byl odsouzen jako uprchlý, mohl požádat o obnovení řízení, což také udělal.

Předchozí rozsudek proto krajský soud zrušil a nyní vynesl nový. Stejně jako v případě Boutoulisova komplice udělil podmíněný trest. Navíc jej na deset let vyhostil z Česka.

Rozsudek ale ještě není pravomocný. Státní zástupce i advokátka obžalovaného si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. „Česká strana bude o rozsudku informovat kolegy v Řecku. Jak s informací naloží, je už jejich záležitostí,“ dodal mluvčí ostravského soudu.