Na severu Moravy platí varování před smogem. Lidem se hůře dýchá

Smogová situace (zdroj: ČT24)

Také v úterý přetrvávají v Moravskoslezském kraji zhoršené rozptylové podmínky. Smogovou situaci vyhlásili meteorologové již o den dříve. Například imisní limit pro polétavý prach, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, byl ráno na některých měřicích stanicích i více než dvojnásobně překročen.

Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Smogová situace zůstává v platnosti pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu dosahovaly ráno například na stanici v Ostravě-Radvanicích hodnoty 133 mikrogramů na metr krychlový. Také podle aktuálních hodinových koncentrací byla v některých částech regionu situace hodnocena jako velmi špatná či špatná. Prašných dní zaznamenali meteorologové v oblasti letos už šestadvacet, nejvíc v celé republice.

„Rozptylové podmínky budou ráno a dopoledne ještě většinou nepříznivé až mírně nepříznivé, odpoledne postupně až dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat ještě většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, místy i dvojnásobně,“ uvedli ve výhledu na úterý meteorologové. 

K odhlášení smogové situace by mohlo dojít v nočních hodinách, nebo během zítřka.
Roman Volný
meteorolog ČHMÚ

Smogu nahrálo i počasí: teploty pod bodem mrazu a skoro bezvětří. V kraji jde letos už o druhou smogovou situaci, tu první vyhlásili meteorologové před dvěma týdny. 

O tom, jak opakující se problémy se smogem řešit, by měli ve středu jednat zástupci města s meteorology. Mluvit budou například o zavedení nízkoemisních zón.

Události: Odvolat smogovou situaci by mohli meteorologové nejdříve ve středu ráno (zdroj: ČT24)

Odborníci: Vyvarujte se fyzické zátěže

Smogová situace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

„Doporučujeme zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem,“ uvedli meteorologové.

  • Smogová situace je podle zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší stav mimořádně znečištěného ovzduší, kdy úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, suspendovanými částicemi PM10 nebo troposférickým ozonem překročí některou z informativních prahových hodnot uvedených v příloze č. 6 tohoto zákona za podmínek uvedených v této příloze.
  • Regulace se podle zákona č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší vyhlašuje, pokud úroveň znečištění oxidem siřičitým, oxidem dusičitým, suspendovanými částicemi PM10 překročí některou z regulačních prahových hodnot uvedených v příloze č. 6 tohoto zákona za podmínek uvedených v této příloze. Při vyhlášení regulace jsou podniky, které mají pro tento případ stanoveny zvláštní podmínky provozu, povinny podle nich postupovat a omezit vypouštění znečišťujících látek do ovzduší.
  • Vznik smogové situace, regulace a varování a jejich ukončení vyhlašuje ministerstvo životního prostředí prostřednictvím ČHMÚ neprodleně ve veřejně přístupném informačním systému a v médiích. Zdroje se zvláštními podmínkami provozu jsou přímo informovány e-mailem.
  • Zdroj: ČHMÚ

Vyzvali, aby lidé maximálně omezili využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používali veřejnou dopravu. „Emise ze spalovacích motorů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ připomněli meteorologové.

K vyhlášení takzvané regulace by podle Romana Volného dojít nemělo. „Podmínky k regulaci jsou stanoveny na 150 mikrogramů u polétavého prachu. Na vyhlášení regulace to zatím nevypadá,“ dodal. Smogová situace v Moravskoslezském kraji má podle něj původ spíše přímo v regionu. „Za tuto situaci si můžeme nejspíš v aglomeraci sami, znečištění pochází z lokálních topenišť, průmyslu a dopravy,“ dokončil.

Moravskoslezský kraj je oblastí s nejznečištěnějším ovzduším v Česku. Velmi špatná kvalita ovzduší pravidelně panuje například ve Vratimově či v Ostravě-Radvanicích. Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava a topení v domácnostech, ale podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.