Epidemie žloutenky na Ústecku pokračuje. Hygienici čekali opak

Dalších pět případů nakažlivé žloutenky přibylo od minulého pátku na Ústecku. V posledních týdnech to přitom vypadalo, že „nemoc špinavých rukou“ je v kraji na ústupu. Od začátku epidemie už hygienici napočítali víc než 400 nemocných. Naopak v Jihomoravském kraji, kde byla loni situace nejhorší, se od začátku ledna noví pacienti neobjevili.

Zatímco na začátku února se postup žloutenky v Ústeckém kraji zpomalil, v posledních dnech nemocní zase přibývají. „Za poslední týden máme pět nových případů,“ uvedla pro ČT ředitelka tamní krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková s tím, že jsou mezi nimi dvě děti a 3 dospělí.

U tří lidí hygieniky nemoc nepřekvapila. Objevila se totiž v rodině, kde se žloutenka rozšířila už dříve. O tom, kde se nakazili dva zbývající pacienti, ale Šimůnková informaci nemá.

Vysoce nakažlivá žloutenka typu A se na Ústecku rozšířila už v únoru loňského roku. Od začátku epidemie hygienici napočítali celkem 403 případů. Nejprve se objevila na základních školách a ve vyloučených lokalitách. Nejhorší byla situace na podzim, kdy týdně onemocněly i tři desítky lidí, a to i mimo původní ohniska.

Ústecko není jediným krajem v Česku, který s epidemií žloutenky dlouhodobě bojuje. Na jižní Moravě se s ní potýkají už dva roky. Od osmého ledna se tam ale nemoc už dál nešíří. ČT to potvrdila Veronika Ovesná z protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Několik nových případů letos naopak lékaři zaznamenali na jedné ze základních škol v Karviné v Moravskoslezském kraji.