Brno má netradiční prohlídkovou trasu. Vydalo průvodce Ústředním hřbitovem

Hroby významných brněnských osobností na Ústředním hřbitově mapuje nový průvodce (zdroj: ČT24)

Brno vydalo nového průvodce, který mapuje hroby slavných osobností spjatých s městem. Chce tak přilákat víc návštěvníků na Ústřední hřbitov. Netradiční prohlídková trasa je zavede k místům posledního odpočinku Josefa Hybeše, Leoše Janáčka nebo Břetislava Bakaly. Připomíná také řadu německých osobností.

Hybešova ulice. Janáčkovo divadlo. Sál Břetislava Bakaly. Tato rušná místa v centru města jsou Brňanům notoricky známá. Hroby osobností, po kterých jsou pojmenovány, zná ale jen málokdo. Už v osmdesátých letech 19. století, kdy se hřbitov podle architekta Aloise Prastorfera vytvářel, měl být určen k pohřbívání těch nejvýznamnějších osobností z Brna.

„Vedle sebe tady leží umělec Procházka, spisovatel Jiří Mahen, Elgart Sokol a završuje to hudební skladatel Janáček,“ ukázal Michal Doležel, spoluautor průvodce a radní městské části Brno-střed (Žít Brno). Brněnský ústřední hřbitov nabízí stovky zajímavých příběhů, zejména vybraných německých osobností. 

Třeba Rudolf von Singule, v době 1. světové války velitel rakousko-uherské ponorky, byl za první republiky veden jako záložní důstojník československé armády. Na začátku 2. světové války se ale přihlásil do německého námořnictva, čímž se snažil ochránit svou židovskou manželku a děti. To se mu ale nepodařilo.

O život přišel na konci války, v roce 1945, když chránil svoji druhou ženu a děti před rabující sovětskou armádou. 

„Německé osobnosti jsou často opomíjeny, což se odráží i na stavu jejich hrobů. Přitom se jedná o významné brněnské osobnosti, včetně několika starostů, kteří mají výrazný podíl na utváření podoby města,“ uvedl Doležel.

Mapa průvodce Ústředním hřbitovem
Zdroj: Turistické informační centrum Brno

„Každý rok pořádáme komentované prohlídky s průvodci a prohlídky Ústředního hřbitova jsou vždy jako první vyprodané,“ řekla mluvčí Turistického informačního centra Gabriela Peringerová. Největší zájem o ně mají sami Brňané a taky architekti.

Nyní má lidem místo přiblížit i nová příručka, která je ke zhlédnutí i v elektronické podobě. Hřbitov byl otevřen 3. listopadu 1883. Dnes patří svou rozlohou k největším v republice.