Žďárské vrchy - to je sport, turistika, koupání i památky

Žďár nad Sázavou - Žďárské vrchy bezpochyby patří mezi nejrozmanitější a nejkrásnější místa České republiky. K vidění je zde 16 vrcholů vyšších než 800 metrů nad mořem, čtyři národní přírodní rezervace, hluboké lesy, louky, rybníky. Samotný Žďár nad Sázavou se pak pyšní dokonce jednou z památek UNESCO. Na výlet se sem dá vyrazit nejen pěšky nebo v cyklistickém sedle, ale i na in-line bruslích nebo s horolezeckým vázáním.

Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého zapsaný na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se nachází přímo na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Návštěvníci mají možnost projít si s průvodcem celý areál. Prohlídka je letos podle kastelánky Kateřiny Šedo navíc ještě o něco delší než v minulých letech.

Celosvětový památkový skvost spolu s nedalekým zámkem jsou v mírném kontrastu se současným uměním sochaře Michala Olšiaka. Ten staví svá díla z betonu většinou v otevřené krajině. Někdo jeho sochy považuje za nevkusný kýč, jiným se velmi líbí. V okolí celého Žďáru jich je asi patnáct.

  • Kostel svatého Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4957/495694.jpg
  • Betonové sochy od Michala Olšiaka zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4958/495701.jpg
  • Zámek ve Žďáru nad Sázavou zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4957/495697.jpg
  • Krajina Žďárských vrchů zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4958/495702.jpg

Na své si přijdou i rodiny s dětmi, které si chtějí Žďárské vrchy prohlédnout z cyklistického sedla. Nenáročný cyklovýlet vede ze Žďáru nad Sázavou kolem Pilské nádrže přes Polničku až na Velké Dářko. Celá cesta vede po rovině nebo jen do mírného kopce a po cestě čeká na děti kromě koupání i zábavní park s atrakcemi, houpačkami a prolézačkami.

V cíli na Velkém Dářku je pak dobré kolo na chvíli odstavit a vydat se pěšky na prohlídku rašelinišť. V okolí Velkého Dářku jsou hned dvě z celkových čtyř přírodních rezervací Žďárských vrchů.

Až do nejvyšších partií Žďárských vrchů se dá dojít pěšky poměrně nenáročnou vycházkou dlouhou asi 15 kilometrů. Ideálním výchozím bodem jsou Milovy, odkud se dá projít celý okruh za tři až čtyři hodiny.

„Byla by velká škoda nevěnovat tomu celý cen a neprojít si jednu skalku vedle druhé. Kde je umožněn výstup až na vrchol, tam toho využít,“ láká Jaromír Čejka ze správy CHKO Žďárské vrchy. Podle místního rodáka Radka Jaroše, jednoho z nejznámějších a nejrespektovanějších českých horolezců, jsou oblasti Křižánky, Milovy a Blatiny nejhezčí kouty Vysočiny.

Stále častějším cílem turistů je také Nové Město na Moravě - známé centrum lyžařských sportů a v poslední době hlavně biatlonu a cyklistiky. Vysočina aréna je v létě většinou volně přístupná i amatérským sportovcům. Všichni si zde najdou své druhy sportu, ať jsou to in-line bruslaři, nebo běžci na kolečkových lyžích.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)