Zákaz lezení u Labe má ochránit sokoly. Podle horolezců jsou zákazy příliš velké

UDÁLOSTI: Podle horolezců jsou omezení příliš rozsáhlá (zdroj: ČT24)

Horolezci nesouhlasí s rozhodnutím správy Národního parku České Švýcarsko, která rozšířila zákaz lezení v Labském kaňonu. Stěny v kaňonu rozdělila do čtyř úseků, z nichž jen ve dvou se smí lézt celoročně. Ve dvou dalších platí sezonní zákaz, na stěny se nesmí až do května. Příčinou je hnízdění vzácných ptáků. Podle horolezců je ale krok správy NP přehnaný.

Bez omezení se nyní mohou horolezci pohybovat severně od skály Brut a jižně od masivu Fráterník; druhá oblast pak je od Jižní stěny po Vzkříšenou stěnu. Fakticky jsou ale nyní přístupné lezecké stěny pouze na třech kilometrech z celkových deseti.

V dalších částech Národní přírodní rezervace Labský kaňon má být na skalách až do 1. června naprostý klid. Místo horolezců mají patřit sokolům stěhovavým.

Podle mluvčího správy NP České Švýcarsko Tomáše Salova je nejpravděpodobnější, že tito vzácní ptáci zahnízdí právě v jedné ze dvou zakázaných oblastí.

„Sokol stěhovavý je vlajkovým druhem, kvůli kterému se toto opatření zavádělo. Jsme vlastně takovou líhní sokolů pro střední Evropu,“ zdůraznil.

Zákaz lezení v kaňonu Labe – mapa
Zdroj: ČT24/NP České Švýcarsko

Horolezce však nová pravidla zklamala. Uzavřela jim cestu na mnoho zajímavých věží jako Vojtěch nebo Skříň.  Omezení považují za zbytečně rozsáhlá. „Pták hnízdí na jedné věži a uzavře se kilometr doprava a kilometr doleva, což je nesmysl. Stačilo by uzavřít jednu věž a pták má klid,“ míní horolezec Richard Litochleb.

Ředitel národního parku Pavel Benda se naopak domnívá, že jde o „rozumný kompromis mezi ochranou přírody a horolezeckou činností, která má v naší oblasti více než staletou tradici“.

V sezonně zakázaných oblastech budou moci horolezci na stěny každoročně od 1. června do 31. prosince, a pak zase pět měsíců ne. Bude tomu tak celkem tři sezony – do konce roku 2020. Před uplynutím termínu správa parku společně s horolezeckým svazem lezeckou činnost vyhodnotí a podle výsledků se rozhodne, jak to bude s lezením v Českém Švýcarsku v budoucnosti.