Při koupání ve Vltavě se utopili dva lidé, třetí je v nemocnici

Loučovice (Českokrumlovsko) – Dva lidé se utopili při koupání na vltavském jezu v Loučovicích na Českokrumlovsku. Nečekaně je stáhl proud. Třetí člověk, který se koupal společně s nimi, je živý, záchranáři ho převezli do nemocnice.

Na loučovický jez se v horkém odpoledni šli vykoupat otec se synem, oba z Loučovic. Podcenili však sílu proudu, který je strhl do válce pod jezem. Pokoušeli se jim pomoci vodáci, kteří na místě byli, i další lidé, ale nepodařilo se jim to. Naopak další muž, který do vody skočil, aby pomohl tonoucím, se chytil do válce také. „Tahali jsme ho z vody, nemohli jsme mu pomoci, někde tam byli zaklíněni,“ popsal svědek události.

Z vody vytáhli trojici až hasiči, kteří je předali záchranářům. Ti však dvěma mužům, které strhl proud zezačátku, již nedokázali pomoci. „Resuscitovali jsme tři osoby, bohužel jen jednu úspěšně,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková. Zachráněného muže záchranka přepravila na ARO českobudějovické nemocnice. „Jeho stav je bohužel kritický,“ doplnila mluvčí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Místo, kde se tragédie stala, by nadále mělo být pro koupání uzavřeno. Budou na něm hlídat i policisté.

Tragédie na horní Vltavě není letos první. Ta předchozí se však stala při červnových povodních. Záchranáři tehdy zasahovali v Herbertově, kde se na řeku vydala pětice opilých lidí v raftu. Na břeh dostali tři, zbylí dva se utopili.